Действащи сръбски политици замесени в убийството на Джинджич

В убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич са замесени и политици - и бивши, и действащи, заяви днес неговият приемник Зоран Живкович.

Министър-председателят не посочи конкретни имена заради следствените действия, но изтъкна, че една групировка, колкото и да е мощна, не би могла сама да осъществи такова покушение. За убийството на Зоран Джинджич на 12 март т.г. бе обвинена групировката Земунски клан.

По думите на Живкович, в показанията си пред следствието някои от арестуваните заподозрени за убийството на Джинджич са споменали имена на лица, които са били политически активни по времето на Милошевич, а някои от тях са в политиката и сега.

Агенция Бета предаде, че бившият премиер на самообявилата се Република Сръбска Краина Борислав Микелич, който бе арестуван от сръбските власти, е организирал срещи на лидерите на Земунския клан с хора от обкръжението на бившия югославски президент Воислав Кощуница. Агенцията се позова на източници, близки до следствието.

Микелич, който все още е в ареста, е организирал срещи на шефа на групировката Милорад Лукович Легия и убития при опит да бъде арестуван Душан Спасоевич Шиптар, от една страна, и бившия шеф на военното разузнаване генерал Аца Томич и Раде Булатович, съветник на Кощуница, от друга.

Полицията разпитва Булатович и Томич, а Микелич признал, че е посредничил в организирането на срещите.

От следствието съобщиха още, че заповедта за арест на Мира Маркович, съпруга на бившия югославски президент Слободан Милошевич, е предадена на Интерпол, а от руските власти все още няма сведения дали Маркович може да бъде екстрадирана. Властите в Белград обвиниха и кръгове, близки до Милошевич, в съучастничество за атентата срещу Джинджич. Застреляният сръбски премиер бе инициатор за залавянето и предаването на Слободан Милошевич на Трибунала в Хага, като неговите действия бяха разкритикувани от тогавашния югославски президент Воислав Кощуница.

Днес наследникът на Джинджич Зоран Живкович подчерта, че правителството ще завърши всичко, което е започнало, и ще ликвидира организираната престъпност и корупцията в Сърбия. На онези, които са не само съпричастни към атентата, но и са издирвани от трибунала в Хага за военни престъпления в бивша Югославия, той обеща процеси и пред сръбските съдилища, и пред Трибунала. Очаква се първият от тази група да бъде бившия шеф на Държавна сигурност Йовиша Станишич.

Ние носим отговорност да засилим сътрудничеството с Хагския трибунал, за да можем да кажем, че отговорността ни към международния съд е изпълнена, заяви Живкович. Сърбия е подложена на силен натиск да арестува бившия командир на босненската сръбска армия генерал Ратко Младич, за когото се смята, че се укрива в страната под защитата на военните. Трибуналът в Хага издирва и двама бивши офицери от югославската армия - Веселин Шливанчанин и Мирослав Радич, обвинени за ролята им в убийството през 1991 г. на стотици цивилни близо до хърватския град Вуковар.

Сръбските власти отричат, че Младич е в Сърбия. Днес обаче Живкович призна, че някои лица в армията може да са осигурили защита за обвинените. Той добави, че неотдавнашното отстраняване шефа на армейското разузнаване и назначаването на нов министър на отбраната прокарват пътя за пълен контрол върху армията. Скоро ще можем със сигурност да кажем дали издирваните са тук, каза сръбският премиер.

Той обяви още, че извънредните мерки, наложени в Сърбия веднага след убийството на Джинджич, ще бъдат отменени преди Великден, ако не се случи нещо извънредно. Той добави, че извънредното положение е въведено не заради опасност за гражданите, а за ефикасност на разследването. Живкович уточни, че при разследването на убийството на Джинджич и борбата с организираната престъпност полицията е задържала около 30 членове на разформированата Част за специални операции, от които 10 - 15 са в ареста.

По време на извънредното положение правителството на Живкович започна голяма битка срещу организираната престъпност и останките от режима на Милошевич, за които се смята, че стоят зад атентата. Операцията на полицията доведе до над 7000 ареста и няколкостотин криминални обвинения срещу мафиотски босове, служители от службите за сигурност и корумпирани съдии.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?