Действащи централи ще паднат жертва на АЕЦ "Белене", смята "Демократична България"

Действащи централи ще паднат жертва на АЕЦ "Белене", смята "Демократична България"

Налагането на проекта АЕЦ "Белене“ неминуемо води до затваряне на действащи централи, строежът е опасен и неговата енергия ще е много по-скъпа от тази в АЕЦ "Козлодуй" и ще доведе до двукратно поскъпване на тока в страната. Това посочва "Демократична България" в своя позиция от сряда.

Според дясната коалиция бездействието на правителството вече изправя пред фалит ТЕЦ "Марица Изток 2", която е   гръбнакът на сектора и на енергийната независимост на страната, докато "управляващите и парламентарната "опозиция“ формират нов Отечествен Фронт" за налагането на АЕЦ "Белене“ на всяка цена.

От "Демократична България" (ДБ) поискаха проектът да бъде окончателно спрян и да започнат открити консултации за реализация на досега придобитите активи за ядрения строеж. Отново призоваха да се не дават държавни гаранции за АЕЦ "Белене" под никаква форма, след като миналата седмица отново се повдигна въпросът за такива от представители на ядреното лоби и руската "Росатом", която потвърди интереса си към довършването на проекта и дори към включването си като стратегически инвеститор в него.

"Вече започна агитационна кампания за предаване на националните интереси чрез предоставяне на държавни гаранции на евентуалните инвеститори, вероятно и други облаги за сметка на данъкоплатците. БСП "вдигна топката“ и сега се очаква ГЕРБ с ентусиазъм да приеме данъкоплатците да поемат основните рискове", посочиха от коалицията.

Тя поиска и независима оценка за състоянието на баластровата възглавница на площадката на бъдещата ядрена централа, направена за намаляване на сеизмичното въздействие. Според ДБ тя вероятно е увредена след наводняването ѝ преди девет години с т.нар от премиера Бойко Борисов "гьол" и това може да доведе до катастрофална авария..

В позицията се посочва как сериалът "Чернобил” показва, че ядрените рискове не могат да бъдат предвидени и предотвратени и че некомпетентността и високомерието, подценяването на рисковете, неотчитането мнението и опита на другите, липсата на откритост, наглостта и глупостта са основните причини за ядрените катастрофи.

"Управляващите вече пета година не изпълняват задълженията си за изпращане на отработеното ядрено гориво за преработка, а го трупат на площадката на АЕЦ "Козлодуй“. Това я превръща в ядрено бунище, създаващо заплаха за националната сигурност. Същевременно предвидените средства за тази цел изчезват, средства за изграждане на крайно хранилище за високоактивните отпадъци не се събират", заявяват от "Демократична България".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?