Действащият президент печели остро критикувани от ОССЕ избори в Киргизстан

Действащият държавен глава на Киргизстан Курманбек Бакиев печели убедителна победа на вчерашните президентски избори по данни на ЦИК при обработени над 65 на сто от бюлетините, предаде ИТАР-ТАСС в четвъртък.

Според наблюдателите от Шанхайската организация за сътрудничество, изборите са минали в демократична обстановка, отбелязва ИТАР-ТАСС. В тази организация членуват Русия, Китай, Казахстан, Таджикистан, Узбекистан и самият Киргизстан.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обаче отправи остри критики към протичането на вчерашните президентски избори в Киргизстан, при които не са били зачетени ключови стандарти на ОССЕ, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"За жалост не тези избори не пролича напредъка, на който ние се надявахме. Отново не бяха спазени ключови стандарти, с които се е ангажирал Киргизстан като държава членка на ОССЕ", се казва в декларация на организацията.

Организацията споменава за многобройни проблеми, сред които пълнене на урни с бюлетини, нередности с избирателните списъци и неколкократни гласувания. "Процесът се влоши оше повече при преброяването на гласовете", подчертава ОССЕ.

Организацията отчита като положителен факт участието на неколцина кандидати и важната роля на гражданското общество по време на предизборната кампания. Президентът Курманбек Бакиев обаче извлече нечестно предимство чрез злоупотреба със служебното си положение и заради пристрастното отразяване в медиите, отбелязва в същото време ОССЕ. Организацията пише за възпрепятстване на кампанията на опозиционните кандидати и за оказване на натиск и сплашване на техни привърженици.

Шведското председателство на Европейския съюз също изрази безпокойство по повод изборите в Киргизстан, като обяви, че те не са отговаряли на демократичните норми.

При преброени две трети от подадените бюлетини президентът Бакиев печели убедително изборите с над 85 процента, отбелязва Франс прес. Опозицията разкритикува остро вчера изборите и обеща протестни акции през идните дни.

Споделяне

Още от Свят