Дейвид Харис: "Пазете България независима и свободна"

Дейвид Харис

"Уолстрийт джърнал" публикува писмо на Дейвид Харис, председател на влиятелния Американски еврейски комитет, който приветства Гари Макдугъл за това, че привлече вниманието към злокобните кроежи на Русия спрямо често забравяната България.

Реакцията на Харис е по повод редакционния коментар в "Уолстрийт джърнал" от 29 юни “Putin Targets Pro-Western Bulgaria",("Путин е взел на мушка прозападна България"  )

България е стратегически разположена на Балканите, член на ЕС и НАТО и съюзник на САЩ, към която са насочени решителните усилия на Москва да си върне влиянието в страните от бившия съветски блок, пише Харис. България също е страна, която се е обявила твърдо срещу тероризма на Хизбула, която защитава независимостта на Украйна и съхранява плуралистичната традиция, включваща жизнена еврейска общност, допълва той.

"Използвайки инструментите на енергиен шантаж и подкупи, подкрепа за дестабилизиращи политически партии, сериозни инвестиции в медиите и създаване на изкуствени екологични движения, насочени към блокиране на всякакви неруски схеми за нефт и газ, Русия действа агресивно в България, както и навсякъде другаде. ЕС и САЩ да длъжни да бият тревога за действията на Русия и да покажат безрезервна подкрепа за правото на България, също като Украйна, да чертае собствената си съдба", пише Дейвид Харис.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?