Дейвид Камерън няма да бъде съкрушен, ако Великобритания напусне ЕС

Дейвид Камерън

Британският премиер Дейвид Камерън намекна, че няма да бъде съкрушен, ако Великобритания напусне Европейския съюз, защото изпитва слаба привързаност към отношения, които не обслужват британските интереси, предаде Ройтерс.

В излъчено във вторник интервю за Би Би Си Камерън каза, че се чувства "хиляди пъти повече привързан към Обединеното кралство, отколкото към ЕС". Той направи това в отговор на въпрос относно предишно негово изявление, че ще бъде съкрушен, ако Шотландия се отдели от кралството. Камерън отбеляза, че предпочита Великобритания да остане в съюза при ново споразумение с Брюксел за нейния статут, но добави, че отношенията с централата на ЕС не работят.

На въпроса дали ще бъде съкрушен да види Великобритания вън от ЕС, той отговори: "Обединеното кралство може да е повод да бъда съкрушен. А това е въпрос от прагматично значение: кое е по-добро за Обединеното кралство; как да се сдобием с по-добро споразумение за Великобритания. Това е, което ме вълнува силно."

Дейвид Камерън е обещал да предоговори британското членство в ЕС, ако бъде преизбран за премиер, както и да насрочи през 2017 г. национален референдум за оставането в съюза. Той е под натиска на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) и част от депутатите от своята Консервативна партия и затова втвърдява тона срещу Европа, пояснява Ройтерс.

Допълнителен натиск за втвърдяване на тона му към ЕС и проблемите с имиграцията и в социалната сфера оказа и преминаването на втори депутат консерватор в редиците на ЮКИП в навечерието на конференцията на Консервативната партия. От друга страна, Камерън се стреми да не засегне с евроскептичните си изявления германския канцлер Ангела Меркел, тъй като Германия би осуетила британските опити за предоговаряне на членството в ЕС, смята агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа