След екзекуцията на британски хуманитарен служител

Дейвид Камерън обеща борба с "Ислямска държава", колкото и да продължи

Дейвид Камерън обеща борба с "Ислямска държава", колкото и да продължи

Групировката "Ислямска държава" е въплъщение на злото, заяви британският премиер Дейвид Камерън от резиденцията си на "Даунинг стрийт" 10 в неделя и се закани, че ще страната му ще се бори с нея колкото и дълго да отнеме това. Това стана часове, след като ислямистите разпространиха в интернет видео, на което си вижда екзекуцията на човек, за когото те обявиха, че е държаният в плен повече от година британски хуманитарен служител Дейвид Хейнс.

Камерън свика заседание на шефовете на отбраната и на силите за сигурност в рамките на създадения комитет за извънредни ситуации "Кобра".

На кризисната среща Камерън е обобщил създалата се ситуация и са били очертани вариантите за действие на правителството след новия акт на тероризъм на бойци на "Ислямската държава".

"Това е една фанатична организация, която не само уби един британски заложник, а е планирала и продължава да планира атаки на територията на Европа и у нас", заяви Камерън.

"Ние сме мирен народ и не търсим конфронтация, но трябва да разберем, че не можем да пренебрегнем тази заплаха за сигурността си и тази на нашите съюзници. Няма вариант да сведем глава, за да останем в безопасност. Проблемът само ще се влоши. Не можем да го подминем, ако искаме да живеем в сигурност - трябва да се изправим срещу тази заплаха", каза още премиерът.

Камерън посочи, че страната е потресена от убийството на невинен човек и обеща, че убийците ще бъдат хванати, заловени и наказани.

В момента британско оръжие и бронежилетки се изпращат на кюрдските бойци, които се сражават срещу "Ислямска държава" в Ирак, но присъствието на британски джихадисти в редиците на "Ислямска държава" се потвърди и от последното видео, в което гласът, който предава посланието, е със същия британски акцент, както и при предишните видеа. Поради тази причина най-вероятно Великобритания ще се включи в американските въздушни удари срещу "Ислямска държава".

По-рано Лондон потвърди автентичността на видеозаписа с обезглавяването на британския хуманитарен служител Дейвид Хейнс от бойци на "Ислямска държава".

"Всичко сочи, че видеото е автентично, нямаме причини да смятаме обратното", заяви говорител на Форин офис.

В клипа, озглавен "Послание до съюзниците на Америка”, маскиран мъж убива човек, който прилича на Хейнс.

Убиецът се обръща пряко към премиера Дейвид Камерън, като казва на английски, че отвлеченият британски хуманитарен работник ще трябва да плати цената за обещанието на Лондон да въоръжи кюрдските бойци, които се сражават срещу ислямистите.

Дейвид Хейнс беше отвлечен през март миналата година в Сирия, докато доставяше хуманитарна помощ за пострадалото от сраженията местно население. Четиридесет и четири годишният Хейнс е от Пърт, Шотландия. Той е участвал в хуманитарни мисии на Балканите след войните при разпадането на Югославия, както и в Африка и Сирия.

Екстремистите от "Ислямска държава”, които вече обезглавиха двама американски заложници, бяха заплашили, че ще убият и Дейвид Хейнс, ако САЩ не прекратят въздушните удари срещу тях в Ирак.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят