Deja vu: ГЕРБ готвят вот на недоверие, НС прекъсна работа поради липса на кворум

Борисов отново се възмути, че управляващите не идват на работа. Сн. БГНЕС

На втората си работна седмица за новата година парламентът възвърна добре познатата "кондиция" от миналата година – пленарно заседание пропадна поради липса на кворум, ГЕРБ обявиха, че обмислят нов вот на недоверие към кабинета и "уличиха" мнозинството, че зависи от депутатите на "Атака".

Вотове на недоверие към правителството "Орешарски", които опозицията стартира, но прекъсна миналата есен, може да се възобновят. Зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева съобщи в четвъртък пред журналисти, че обмислят отново да поискат оставката на правителството, но засега не е ясно за какво. "Следим изключително внимателно различните секторни политики. Там, където групата прецени, че те са най-зле, ще бъде следващият ни вот на недоверие. Можете да го очаквате много скоро", каза Цачева, след като пленарното заседание бе прекратено по-рано поради липса на кворум.

Това се случи около 12 часа, когато се оказа, че в присъстващите в залата депутати са по-малко от 121 и работата не може да продължи.

След като избраниците от БСП и ДПС не се появиха в пленарна зала, председателят на парламента Михаил Миков даде 30-минутна почивка, за да успеят парламентарните групи да "се организират".

Това не се случи, но пък беше сгоден случай лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който напоследък рядко посещава парламента, да демонстрира готовност за спасяване на законодателната дейност. Той влезе в НС във видимо добро настроение, свирукайки си с уста, след това снима Цветан Цветанов с хасковски деца, дошли на екскурзия в парламента, а после самият той се увековечи с тях. Накрая влезе в пленарната зала, за да се регистрира и да "помогне на БСП" за кворума.

При новото поименно преброяване, освен депутати от БСП, ДПС и "Атака", бе отчетено присъствието и на Бойко Борисов и Вежди Рашидов от ГЕРБ. Въпреки това обаче БСП и ДПС, които имат общо 120 депутати, не успяха да съберат кворум и заседанието беше прекратено.

На излизане Борисов коментира, че им е дал два гласа, но те не идват на работа. Заместник-председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев попита защо Делян Пеевски не идва на работа.

"Не е един, а два гласа дадох днес на БСП и ДПС, за да продължи заседанието на парламента, но те пак не можаха да си осигурят кворума в залата. За пореден път блесна, че БСП и ДПС са абсолютно зависими от "Атака", че това управление се крепи единствено и само на "Атака", че дори с обещаните от мен два гласа те не могат да накарат собствените си депутати да работят", написа по-късно в социалната мрежа Фейсбук Бойко Борисов.

Той напомни, че и в сряда е било същото с гласуването на Изборния кодекс. "Въпреки че ние считахме, че е от изключителна важност възможно най-рано да се уредят изборните правила и възможностите на българските граждани да припознаят партиите, за които искат да гласуват, БСП и ДПС пак ги нямаше в парламента. И след като "Атака" напуснаха пленарната зала, кворумът отново пропадна и не можаха да приемат кодекса на Мая Манолова. Без златния пръст на Волен Сидеров, БСП и ДПС не могат да работят самостоятелно", коментира още Борисов.

Тях ги няма, чакат ГЕРБ да ги обслужва, не е достойно, беше коментарът на Вежди Рашидов пред журналисти. Опозицията не осигурява кворуми, защото има друга задача - опозицията иска оставка на това правителство, допълни той. Да се научат да си идват на работа и да си управляват, защото носят отговорността, призова Рашидов.

"Категорично ясна е невъзможността на този състав на 42-ото Народно събрание да води смислен парламентарен живот. България е държава с парламентарно управление, българският парламент в момента е в такива тежки зависимости между три от парламентарните групи, които са задкулисни и неясни, че е безсмислено да се правят каквито и да е усилия за реанимирането му и имитацията на дейност”, заяви Цачева.

"Дори сега в кулоари при среща с народни представители от левицата и на тях им е ясно, че повече така не може. Да бъдат любезни т.нар. от тях програмно правителство да си подаде оставката и да вървим по най-бързия начин на едни предсрочни избори, които са единственото полезно за държавата във вътрешен план и в международен с оглед на изолацията, в която се намира България днес”, заключи тя.

"ГЕРБ е отговорна опозиция, нашето място е в пленарната зала. Тогава, когато управляващото мнозинство подсигури нормална работа за дебат в пленарната зала, въпреки методите на ръководство на този парламент, въпреки начина, по който се затваря и не се дава възможност да се чуе гласа на опозицията, ще го правим още толкова дни, колкото ще просъществува това Народно събрание”, каза още Цецка Цачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България