Декларациите по ДОД могат вече да се подават и по интернет

Декларациите за облагане доходите на физическите лица вече могат да се подават по интернет, съобщи въвъ вторник главният данъчен директор Николай Попов. Досега това беше възможно за регистрираните по ДДС, а до края на месеца се очаква услугата да бъде достъпна и за декларациите по Закона за корпоративното подоходно облагане.

Задължително условие за ползване на услугата е наличието на електронен подпис. Засега две фирми в България имат право да предоставят електронни подписи - "Информационно обслужване" АД и "Банксервиз". Цената за издаването на подписа е 72 лева без ДДС на "Информационно обслужване" АД, а от "Банксервиз" от вторник до края на април предлагат промоционални цени от 50 лева без ДДС за физически лица.

Николай Попов уточни, че след като декларацията се получи в данъчната администрация, ще бъде върнат отговор по електронен път на данъкоплатеца за входящ номер, ден и час на пристигане на декларацията. Гражданите трябва да пазят съобщението, както и всички удостоверения за получени доходи.

10% от регистрираните по ДДС ползват услугата през интернет, каза Николай Попов.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?