Декларация на ДПС срещу преименуването на местности предизвика скандал в НС

Мустафа Карадайъ

Декларация, прочетена от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в сряда, предизвика скандал в парламента.

В документа се заклеймява решението на Общинския съвет в Стара Загора, с което се преименуват 800 местности, чиито турско-арабски названия се трансформират в български.

Патриотичната ″инициатива″ бе съобщена от ВМРО, а към нея на местно ниво са се присъединили ГЕРБ и БСП.

Според ДПС с това действие ГЕРБ е доказала, че не уважава силата на изграденото и не оценява българския етнически модел. От партията призовават отговорните институции да предприемат незабавни действия, а всички държавни органи да осъдят всеки подобен акт, който създава предпоставка за напрежение.

"С това решение могат да бъдат провокирани реципрочни контрадействия на други общински съветници, но нашият апел е да не се отговаря на чужди провокации за разделение и противопоставяне. По този начин рискувате бъдещето на моята, на вашата, на нашата родина", каза Карадайъ. Той призова свободните и активни граждани в защита на демокрацията.

"Вече прескочихте една минута. Благодаря ви господин Карадайъ", каза пък председателката на парламента Цвета Караянчева, която му изключи микрофона и така му отне думата.

Последваха недоволни възгласи и викове "Оставка".

В коментар на декларацията на ДПС депутатът от "Обединени патриоти" професор Станислав Станилов посочи, че българският етнически модел не е измислен от почетния председател на движението Ахмед Доган.

"Българският етнически модел беше създаден от българския народ след Освобождението и, ако това не е вярно, в България няма да има турци, а то има и то твърде много. Българският етнически модел позволи на тези турци да останат и мирно да живеят с всички българи, което те сега не искат да го правят", заяви Станилов.

В темата се намеси и Йордан Цонев.

"Искам да ви запитам: Там, където има други мнозинства в общинските съвети, как ще им попречите, ако те решат да отговорят на това с това, давате ли си сметка, аз да ви запитам като етнически българин и като християнин. Там дали си давате сметка за това. Дали си давате сметка, че през тези 20 години има отказ от реваншизъм, от една истински патриотична част от българското население. Когато говорите тук за разнообразието по българската земя, че има разнообразие от религии, разнообразие от етноси, разнообразие от имена, ако не си давате сметка, вие не сте патриоти", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България