Декларация за 60-годишнината на Съвета на Европа раздели депутатите

Приемането на декларация за 60 години от създаването на Съвета на Европа раздели в четвъртък управляващи и опозиция и те спориха повече от час върху текста ѝ. Представители на БСП и ДПС настояха да отпадне записаното в декларацията, че страната изразява съжаление, че не е била отправена покана към Парламентарната асамблея на съвета на Европа (ПАСЕ) за наблюдатели на изборите през лятото. Тогава от Бюрото на асамблеята пуснаха остра декларация, което предлагаше оспорване на пълномощията на българската делегация в ПАСЕ.

По време на дебатите председателят на външната комисия Димитър Чукарски (РЗС) предложи компромис - в декларацията да се изрази съжаление, че Министерството на външните работи "не е отправило покана съгласно Закона за избиране на народни представители, предизвикало остра декларация на Бюрото на ПАСЕ от 22 юни 2009 г., предлагаща оспорване на пълномощията на българската делегация в ПАСЕ".

В декларацията беше записано още, че България ще продължи активно да участва в дейността на всички институции на Съвета на Европа, ще подкрепя неговото развитие и ще сътрудничи искрено и ефективно за постигане на целите на тази институция.

Спор предизвика и друг текст от декларацията – ПАСЕ да вземе предвид промяната на правителството и управляващото мнозинство. Въпреки предложения на опозицията той да отпадне, мнозинството го прие.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?