Президентът:

Декомунизацията не е приключила, младите са длъжни да отворят новата страница

България не е богата заради първите десет години на прехода

Плевнелиев във Велико Търново, сн. БГНЕС

Декомунизацията в България не е приключила, заяви президентът Росен Плевнелиев.

"Младите са длъжни да отворят новата страница в България, отвъд зависимостите от комунистическите елити. Крайно време е да сложим комунизма в музея", каза държавният глава, който участва в публичната дискусия "25 години свободна България" във Велико Търново.

 

Според него обаче все още "истината за комунистическия режим се замита и не се казва".

 

"За да отворим нова страница, тя минава през активното гражданско общество и аз вярвам, че последните две години то е вече на сцената, и то много здраво", каза Плевнелиев.

 

"Днес има много богати държави, които обаче са тоталитарни. България, която не е толкова богата, но е свободна, демократична, неперфектна, но все пак е избрала този път. Аз като държавен глава, ако трябва да избирам между една много богата, подредена, просперираща тоталитарна държава, в която има един вестник и един лидер, аз бих избрал моята България, дори и с лекия хаос, с различни послания, но с многото и най-различни вестници, с многото и най-различни позиции, защото за мен това е истината за демокрацията и за демократичните общества”, каза президентът, цитиран от "Фокус".

Той е убеден, че комунизмът е невъзможно да се върне в страната и от тази гледна точка тя е много напред.

 

"Дори и вие, младите хора, които не сте живели – аз живях 25 години в комунизъм и 25 години в демокрация - абсолютно съм убеден, че вие няма да допуснете той да се върне обратно. Сигурен съм, че ще изберете правилата, силните институции и върховенството на закона”, добави Росен Плевнелиев.

Той коментира, че "не сме толкова богати като Чехия, Словакия и други, заради първите 10 години на прехода, за които аз мога да дам много примери, че българската приватизация 90-те години е била най-малкото непрозрачна, крайно неефективна”.

 

"Дали можем да направим разликата между това, че "Кремиковци” беше продаден на един герой, който след това направи от него каквото видяхме. Но "Марчегали", който е най-големия италиански и третия по големина в стоманодобивната промишленост концерн, е искал да инвестира милиард и половина долара в същия този Кремиковци. Дали си даваме сметка какви решения са вземани в годините на този преход? Моят баща и моята майка, които са работили здраво по времето на комунизма, са създавали стойност, която, за съжаление, след това чрез една отвратителна приватизация, бе подарена до голяма степен на политическите елити”, посочи президентът.

 

Той лансира идея за изграждането на Музей на българския 20-ти век.

одерен, интерактивен и да разказва историите на тези, които са били изгонени от комунистическия режим, както и на тези, които са били вкарани в концентрационните лагери. Да покажем доброто и лошото – истината за комунизма, както и истината за историята на България през 20-ти век такава, каквато е”, обясни президентът.

Споделяне

Още от България