mediapool.bg Ти си това, което четеш

"Дел" обмисля да се продаде на "ВиЕмУеър", от която притежава 80%

13:50 | 30 януари 2018 | 1 коментар

Технологичният гигант "Дел" (Dell) изглежда готов да се върне на публичния пазар по доста сложен начин, съобщава изданието engadget.com. Източници на СиЕнБиСи сочат, че фирмата проучва възможности за "обратното сливане" с "ВиЕмУеър" (VMware). Ако това се случи, производителят на системи за виртуализация, който е 80% собственост на "Дел" и с пазарна стойност около 60 милиарда долара, ще купи родителската компания и тя ще се стане публична. Такъв ход би позволил на корпорацията от американския гр. Остин да изплати частично дълг с вноска от около 50 млрд. долара.

Запознати коментират, че на масата има редица алтернативи, включително пряко публично предлагане, други поглъщания (участници не се посочват) или "Дел" да изкупи останалите 20% от "ВиЕмУеър". Продажба на външна компания обаче е малко вероятна. Не се очаква и отказ от големия дял във "ВиЕмУеър".

Обратното сливане е една от най-сериозните опции за "Дел", но то ще покаже колко неща са се променили в рамките на няколко години. Корпорацията стана частна в момент, когато търсеше свободата да се преструктурира без натиска, който идва с публично търгуваните ценни книжа. В навечерието на 2018 г. "Дел" обяви 941 млн. долара нетна загуба за последното тримесечие, което отчасти се дължи на изплащане на дълг от 1,7 млрд. долара. Компанията обаче е в по-добра позиция, отколкото през 2013 г. И със сигурност е по-малко зависимост от пазара на компютри. Така обратното сливане може да се превърне в инструмент за намаляване на разходите и набиране на средства, които иначе биха били недостъпни.

Още от IT