Делът на гладуващите по света е намалял наполовина през последните 25 години

Делът на гладуващите по света е намалял наполовина през последните 25 години

Делът на гладуващите в развиващите се страни е намалял с близо 50 процента през последния четвърт век, покривайки ключова цел за глобалното развитие. Това сочи съвместен доклад на три агенции на ООН, занимаващи се с въпросите на изхранването, предаде ДПА.

През 2000 година международната общност прие Целите на хилядолетието за развитие, включващи ангажимент в периода 1990-2015 година да бъде намален наполовина делът на хората, страдащи от глад.

В действителност делът на гладуващите в развиващите се региони се е понижил от 23,3 процента през 1990-92 година до 12,9 процента през 2014-16 година, сочат данните на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), Международния фонд за развитие на земеделието и Световната програма по храните.

В доклада им "Състояние на хранителната несигурност в света" се отбелязва, че целта (за намаляване с 50 процента) може да се приеме за изпълнена.

В абсолютно изражение 795 милиона души - около един на всеки девет - в момента са недохранени. От тях 512 милиона живеят в Азия, а 233 милиона - в Африка. През 1990-92 година броят им е 991 милиона.

През последното десетилетие броят на хората, страдащи от глад, се е свил със 167 милиона въпреки непрекъснатото увеличение на населението с 1,9 милиона души допълнително от 1990 година, допълва Франс прес, цитирайки ФАО.

Гладуващите намаляват въпреки природните бедствия, продължаващите конфликти и бедността, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?