Делът на контрабандните цигари у нас падна до 2.6%

Делът на контрабандните цигари у нас падна до 2.6%

Незаконната търговия с цигари у нас продължава да намалява през първото полугодие на 2020 г. и в края на юни нивото ѝ е 2.6 процента спрямо 3.1 на сто в края на 2019 г. Интересното е, че в първото тримесечие спадът е по-голям – до дял от 1.8%, но в коронакризата бележи лек ръст. Това сочат данните от изследването на празните опаковки от цигари относно нивата на незаконна търговия, което се провежда у нас по поръчка на петте тютюневи компании от "Инициативата срещу незаконната търговия". Резултатите за двете тримесечия бяха обявени в сряда.

Въпреки усложнената обстановка със събирането на празните опаковки от цигари, заради мерките срещу разпространението на Covid-19, проучването е осигурило съпоставимост на данните.

Така с ниво от 2.6 на сто контрабандата на цигари у нас остава сред най-ниските в ЕС, но в същото време България е единствената сред дадените примери с европейски държави, където през второто тримесечие – в разгара на строги мерки срещу движението на хора заради коронавируса, незаконната им продажба се е увеличила. Във Франция, където нивата в първото тримесечие са достигали 30 на сто е отбелязан спад до под 25 на сто през следващите три месеца. В Румъния пък намалението във втория период спрямо първия е от около 12.5 процента контрабанда до около 4 на сто.

От "Инициативата срещу незаконната търговия" посочват, че независимо от устойчиво ниския дял на цигари без български акцизен бандерол на пазара, има няколко тенденции, които остават налице на пазара.

Нарастват, макар и минимално, фалшификатите на известни международни марки. Както и в предишните вълни от проучването, отново сред празните опаковки се появяват непознати и неизвестни марки от типа несъществуващи на легалния пазар – т. нар. illicit whites. Това дава индикация за съществуващи канали, които променят предлаганите разновидности.

Резултати показват, че в основната извадка от 20 града има градове с нулево ниво на потребление на незаконни цигари – Асеновград и Велико Търново през двете тримесечия, а Шумен - през 1-во тримесечие на тази година. Градовете Пазарджик и Добрич, обаче, са с данни, които ги поставят в топ градовете с най-високо незаконно потребление, което заслужава внимание от страна на контролните органи.

В допълнителните градовете, в които се проследяват нивата извън основната извадка, заслужава да се отбележи, че делът на незаконни цигари в Свиленград е доста динамичен във времето и към настоящия момент не може да се оформи ясна тенденция, тъй като през първото тримесечие нивото е било сравнително ниско – 5%, но през второто е много по-високо – 23%.

Компаниите от "Инициативата срещу незаконната търговия" изразяват увереността си, че поставеният фокус от институциите върху борбата с контрабандата дава дългосрочни резултати, включително и в усложнената епидемична обстановка, с което успешно се защитават приходите в бюджета. Поддържането занапред на постигнатите ниски нива на нелегалната търговия заедно с осигуряване на предвидимост в регулаторната среда са ключови за стабилността на пазара и събираемостта на приходите, допълват от обединението между "Бритиш Американ Табако Трейдинг България", "Булгартабак Холдинг", "Джапан Табако Интернешънъл България", "Импириъл Табако България" и "Филип Морис България".

Споделяне

Още от Бизнес