Делът на необслужваните кредити в европейските банки намалява

Валдис Домбровскис

Европейската комисия представи в сряда доклад, в който обобщава състоянието по въпроса с намаляването на опасносттие в банковия сектор, както и с постигнатия напредък към свързана и устойчива финансова система в ЕС.

През последните години финансовата стабилност значително се повиши, а опасностите пред банковия сектор в ЕС трайно намаляват. Усилията за постигане на финансова стабилност и свързаност трябва да продължат, се посочва в съобщението на комисията.

В новия доклад за напредъка по намаляване на необслужваните кредити ЕК отбелязва, че делът на тези задължения в европейския банков сектор е намалял допълнително, като днес е 3,4 на сто средно за ЕС.

Усилията за преодоляване на наследените от финансовата криза проблеми в тази област следва да продължат, но въпреки това днешният резултат е силно обнадеждаващ, отбелязва комисията.

Тя призовава за подновяване на политическите усилия за полагане на основите на съюза на капиталовите пазари преди европейските избори през май догодина.

Преодоляването на проблема с високото равнище на необслужваните кредити е част от усилията за намаляване на опасностите в европейския банков сектор. ЕК очаква да бъде постигнато бързо съгласие по законодателните промени в областта на банковия сектор и необслужваните кредити, коментира заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?