Делата по аферата започват с Шарланджиева и Нинова

Делата по аферата започват с Шарланджиева и Нинова

Софийската градска прокуратура (СГП) очаквано стартира наказателно преследване срещу замесени лица в скандала между министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и директора на следствието Ангел Александров, тресящ страната в последните две седмици.

Образувано е досъдебно производство срещу следователката Татяна Шарланджиева и уволнената в събота зам.-министър на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова по чл. 288 от Наказателния кодекс за престъпления срещу правосъдието, съобщи пред журналисти във вторник градският прокурор на София Николай Кокинов.

След изслушването на главния прокурор Борис Велчев пред парламентарната комисия по корупция по-късно същия ден, обаче, депутати заявиха, че прокуратурата и МВР от няколко месеца са били наясно с изтичането на информация и опорочаването на разследването по делата за “Топлофикация – София”, но не са предприели нищо.

Прокуратурата се зае със случая едва преди две седмици, когато шефът на следствието Ангел Александров поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) дисциплинарно производство срещу подчинената си Шарланджиева и започна публичната размяна на обвинения между тях и останалите замесени лица.

Специалните разузнавателни средства (СРС), с които са засечени нерегламентираните контакти между следователи, зам.-министри и бизнесмен са били поискани от прокуратурата, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов, който присъства на изслушването на Велчев в комисията.

Част от прихванатите разговори бяха публикувани в пресата и се отнасяха за есента на миналата година. Велчев заяви, че вече е образувана проверка как секретните материали са изтекли в медиите. Макар да не е сигурно, че щеше да се стигне до настоящите разследвания, ако скандалът не бе добил такава публичност.

Според добре запознати с аферата именно наблюдаващият прокурор по “Топлофикация” Божидар Джамбазов е настоял за подслушването. Според Закона за СРС, резултатите от тях се дават първо на заявителя им, което означава, че прокуратурата е знаела за аферата.

Със сигурност е знаел и вътрешният министър, който последен слага подписа си под разрешението за СРС.

За данните от подслушването е било докладвано на прокуратурата, но не са предприети никакви действия, каза Иван Костов, който явно не допуска прокурор Джамбазов да е спестил информация на началника си Велчев. ”СРС-тата са били осъществявани от вътрешния министър Румен Петков и той е работил дълги месеци над тях”, каза още Костов.

След като Джамбазов е поискал подслушванията и съгласно закона се е запознал с тях, е бил наясно, че делото за далаверите в софийското парно не върви на добре много преди да го признае публично преди десетина дни.

Всичко това поражда въпроси, най-логичният, от които е кой или какво е накарало Ангел Александров да даде публичност на скандала, в който са замесени лица, фирми и интереси най-вече на БСП и ДПС.

Обвиненията

Държавното обвинение смята, че следователката Татяна Шарланджиева е осуетила наказателното преследване срещу шефа на “Фронтиер” Красимир Георгиев, като му е давала информация за хода на разследването за източването на “Топлофикация - София”.

Бившият зам.-министър от екипа на Румен Овчаров Корнелия Нинова фигурира като “подбудител” и “помагач” на близката си приятелка Шарланджиева.

Георгиев е трябвало да бъде привлечен като обвиняем заедно с шефа на столичното парно Валентин Димитров. Според прокуратурата обаче Шарланджиева е осуетила това, като изнасяла информация и умишлено забавяла разследването.

Досъдебното производство е образувано и по сигнала на Ангел Александров до ВСС срещу неговата подчинена, на базата на информация от СРС за разговори между Шарланджиева, Нинова и Георгиев как и по какъв начин да протичат разпитите.

Шефът на консултантската фирма “Фронтиер”, който е състудент на министър Овчаров и смятан за негово протеже, в действителност получава най-големи “благодеяния” при управлението на НДСВ, което го вкара без търг и конкурс в терминал Бургас, а настоящото правителство го извади оттам. Георгиев е съдружник с баба Цеца, майката на Валентин Димитров и като такъв е привлечен за свидетел по делото за източване на “Топлофикация”.

Следствените действия обаче са били опорочени, тъй като се разбра, че не са му задавани най-важните въпроси, които биха очертали връзката с Димитров.

Ако срещу Нинова и Шарланджиева бъдат повдигнати обвинения и те издържат пред съда, двете са заплашени със затвор от 1 до 6 години.

Във вторник прокурор Кокинов обяви, че това ще е поредното секретно дело с голямо обществено значение, тъй като при набирането на доказателствата са използвани специални разузнавателни средства (СРС).

Георгиев уведоми от Швейцария, че му предстои операция

Междувременно адвокатите на Красимир Георгиев съобщиха пред Mediapool, че във вторник сутринта са внесли молба от негово име в НСлС.в нея той посочва, че както и досега, ще продължи да оказва пълно съдействие на следствието, но му предстои планирана операция на крака, която не може да бъде отложена. Възстановяването на Красимир Георгиев след операцията ще е около две седмици. От години той не живее в България, в последно време се е установил в Швейцария.

Красимир Георгиев и останалите собственици на “Фронтиер” през февруари бяха разпитвани от следствените органи по делото за “Топлофикация – София”. Компанията е проверявана още и за връзки с енергийни проекти и за договори по офсетните сделки. Проверката в края на февруари не установи достатъчно данни за повдигане на обвинение срещу фирмата или отделни нейни собственици.

Прокурорът даде да се разбере, че производството срещу Шарланджиева и Нинова е все още в начална фаза, а същинското разследване ще започне от сряда. На този етап делото се крепи на СРС-тата и направена проверка от Инспектората към Върховна касационна прокуратура (ВКП). От прокуратурата не обясниха защо следователката Зоя Иванова, шефка на Шарланджгиева, не е подведена под наказателна отговорност.

Експертът от ЕК няма да има правен статут

Експертът от Европейската комисия (ЕК), за когото прокуратурата и МВР изпратиха предложение до Брюксел да бъде изпратен за разследването на скандала, ще бъде наблюдател и няма да има правен статут. Ако ЕК прецени, ще изпрати такъв човек, каза Борис Велчев. Ние не чакаме такъв експерт, а работим, посочи той.

Той повтори очакването си разследването да продължи една-две седмици. Увери също, че до изтичане на едногодишния срок по делото “Топлофикация” през юни, ще бъдат внесени обвинителни актове по всички дела срещу бившия шеф на софийското парно Валентин Димитров,

Без да бъде питан, Велчев обяви, че прокуратурата не работи по поръчка и няма да работи нито под политически, нито под медиен натиск. “Няма да обвиняваме никого заради твърденията на някой човек. Ще търсим доказателства и ако ги намерим, тогава ще предприемем нужните действия”, каза Борис Велчев.

Допълни, че държи контакт с цялото ръководство на МВР, но не пожела да коментира мълчанието на министър Румен Петков, нито да каже каква е неговата позиция по скандала.

Иван Костов обяви, че не е доволен от чутото от главния прокурор. Той бил убеден, че е нужно създаването на временна анкетна парламентарна комисия, която да разследва действията на Румен Овчаров и Ангел Александров. В същото време лидерът на ДСБ се усъмни, че ще се предприемат никакви действия срещу основните лица в скандала – Румен Овчаров и Ангел Александров.

Депутатите от парламентарната комисия по корупция решиха да наблюдават разследването, а да не възлагат това на временна анкетна комисия, с което отхвърлиха предложението на ДСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България