Делата в столичното следствие са разпределяни скандално, но с чувство за хумор

"Е,нее", "Оф, не и този път", са посочвани като причини за даване на дело на конкретен следовател

Делата в столичното следствие са разпределяни скандално, но с чувство за хумор

Проверка в Столичната следствена служба е открила тежки нарушения на принципа за случайното разпределение на делата за последните четири години. Градският прокурор на София Николай Кокинов декларира, че ще бъдат образувани дисциплинарни производства срещу всички, отговорни за случилото се. Основно със системата е работил системният администратор Росица Найденова, но тя понякога е била замествана от друг служител.

Делата могат да не се разпределят по случаен принцип само след разпореждане на административния ръководител. Той е задължен да напише и причината за отказа. Така се е и правило, но изписаните мотиви приличат повече на безумни вицове.

Ето някои примери: "О, не, това е тя", пише в обяснението към дело, което директно е дадено на определен следовател, защото явно друг не иска. "Офф, не и този път", пише на друго, което явно първия път се паднало на отегчен следовател. Следват обясненията: "Не съм го блокирала", "Грешно избран", "В отпуск е може би", "Е, хайде, да не е веднага пак", "Хайде да е само едно", "Е, неее", "Охх", "Един стига", "Това са поръчки", "Отново е другата" и т.н..

В редките случаи, когато има разумни откази, те са написани без съгласието и вероятно без знанието на административния ръководител. Според прокуратурата следите водят към системните администратори, а не към шефа на следствието. Те дори са изтривали следователи от системата преди да разпечатват протоколите от случайното разпределение на делата.

Проверката е била назначена по предложение на новия шеф на столичното следствие в лицето на скандалния Петьо Петров, известен още Пепи Еврото. Тя е извършена от прокурорския инспекторат. Петров бе назначен за ръководител от градския прокурор на София Николай Кокинов в началото на март. Преди това шеф на следствието в столицата бе Петко Петков.

Основните изводи от проверката са, че не е имало ефективен контрол върху служителите, работили със системата за случайно разпределение на делата. Върху компютърните разпечатките от нея произволно е изтривана или добавяна информация. Има драстични разминавания между протоколите и електронния архив.

Все пак голям част от следствените дела (84.6%) формално са подложени на случаен подбор. В същото време е установено, че имало следователи, които не са получавали никакви дела от системата, което няма как да се случи, ако тя работи нормално.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?