Делата за убийства щели да поскъпнат без съкратена процедура

Снимка: БГНЕС

Премахването на съкратената процедура по дела за умишлени убийства ще доведе до по-големи разходи за провеждането им, заяви на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък Севдалин Мавров, член съдийската колегия, съобщи lex.bg. Бившият съдия във Върховния касационен съд обясни, че трябва бързо да се въведе видеконферентната връзка в съдилищата, което според него ще спести разходи за пътувания на вещите лица.

В сряда парламентът реши окончателно, че съкратеното съдебно следствие няма да се прилага при делата за умишлени убийства. На практика това значи, че подсъдимите няма да имат възможност да признават фактите по делото и така да си гарантират присъда с 1/3 по-ниска от предвиденото в Наказателния кодекс. Промените бяха гласувани по спешност след убийството на 7-годишно момиченце в сливенското село Сотиря през август. В последния момент от ГЕРБ настояха съкратените процедури да се запазят при делата за тежки телесни повреди. Първоначалната идея бе и при тях да отпадне възможността за намаляване на присъдата. Управляващата партия обаче отказа да гласува тази промяна въпреки съпротивата на коалиционните си партньори.

В четвъртък Мавров призова правосъдния министър Данаил Кирилов да съдейства за по-бързото въвеждане на видеконферентните връзки. Според Мавров за целта ще трябва да се отделят и бюджетни средства.

"Има логика в това, което казвате, че с около 25% от всички дела за убийства преминат по по-дългия ред. Действително може да се очаква забавяне във времето и кумулация на по-големи разходи", отговори Кирилов.

По темата със съкратените процедури предстоят още промени. Освен приетите вече текстове в Наказателно-процесуалния кодекс, ГЕБР внесоха нови разпоредби и в НК. Те изключват възможността обвиняемите да намалят присъдата си с до 1/3 при самопризнание. Вместо това управляващите предлагат на съда да се даде възможност за преценка дали да намали наказанието с до 1/5. В момента законът е императивен и предвижда задължително намаляване на присъдата.

Споделяне

Още от България