Делегация на Арабската лига на преговори в Израел

Делегация на Арабската лига на преговори в Израел

Представители на Арабската лига за първи път посещават Израел, за да представят замразения в миналото мирен план за Близкия изток, известен като “земя за мир”.  

Външните министри на Египет и Йордания -  единствените арабски държави, които признават Израел - ще се срещнат с израелския министър-председател Ехуд Олмерт, в качеството им на представители на дългосрочната инициатива за мир на Арабската лига. По време на еднодневната визита в Ерусалим и Тел Авив е предвидена и среща с външния министър на Израел Ципи Ливни, предаде ББС.

Делегацията ще се опита да придвижи напред мирния процес, към който Израел в миналото се отнасяше хладно, но сега има признаци, че е склонен да обсъди.

Израел се надява визита постепенно да доведе до по-широки разговори за арабската инициатива "земя за мир", но даде да се разбере, че остават несъгласията по основни теми, съобщава Ройтерс.

Израел се противопоставя на завръщането на палестинските бежанци в бившите им домове и иска да запази еврейски селища на Западния бряг.

Пратеникът на Квартета за мир в Близкия изток (САЩ, ЕС, Русия и ООН) Тони Блеър заяви след посещение на Западния бряг, че вижда “момент на възможност” за мир в региона.

Инициативата предлага на Израел нормализация на връзките с арабските държави в замяна на изтегляне на войските му от окупираните територии, създаване на палестинска държава и разрешаване на проблема с палестинските бежанци.

Израел отхвърли това предложение при представянето му през 2002 година, но наскоро допусна, че то може да стане основа за преговори.

Някои наблюдатели виждат визитата на делегацията от Арабската лига като част от нарастващата дипломатическа активност, насочена към съживяване на замрелия мирен процес в Близкия изток.

Това предполага, че мирът е все още възможен, ако се направят отстъпки от всички ангажирани страни.

В сряда израелският вестник “Аарец” пише, че Израел е обмислял “споразумение за принципите” с палестинците, според което палестинска държава може да се обяви върху 90% от окупираните територии.

Според изданието Израел ще предложи изграждането на тунел, който да свързва Западния бряг и Газа, като ще има също и размяна на територии, която да позволи на Израел да запази главните си еврейски селища.

Същевременно йорданският крал Абдула посети САЩ, където на частна вечеря с президента Джордж Буш настоя Америка да активизира усилията си за мир в Близкия изток.

В отговор Буш е потвърдил пред крал Абдула, че правителството на САЩ, остава “ангажирано двете държави, Израел и Палестина да заживеят граница до граница в мир и сигурност”.

В навечерието на визитата в Израел египетският външен министър Абу Геит каза, че други арабски страни може да се присъединят по-късно в контактите с израелската държава, съобщава Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?