Делегация на Хамас пристигна на "официално посещение" в България

Управляващите твърдят, че не са канили и не са планирали срещи с гостите

Делегация на  Хамас пристигна на "официално посещение" в България

Делегация на палестинската групировка Хамас пристигна в сряда на посещение в България, като информацията излезе първо през палестинската агенция Маан, която съобщи за "официална визита".

От външно министерство категорично опровергаха информацията за официалния характер на посещението, припомняйки че групировката е призната за терористична организация от Европейския съюз. От МВнР казаха, че нито министерството, нито друг официален български представител е отправял покана и няма никакви официални срещи в България.

 

Часове по-късно депутатът Исмаил ал-Ашгар, който е част от делегацията, съобщи за Франс прес, че вече е в София. Все още българските власти не са обявили с какви визи са влезли палестинците в България. 

 

"Пристигнахме днес в България на първата си официална визита и ще се срещнем с официални представители, депутати от управляващата партия и от опозицията, за да обсъдим сътрудничеството и да обясним палестинската кауза", казал пред агенцията палестинският депутат.

 

От ГЕРБ заявиха пред Меdiapool, че такива срещи не са насрочвани и не се планира депутати от управляващата партия да участват в подобни разговори. От външно министерство пък съобщиха, че са поискали информация от палестинския посланик в България, но не съобщиха каква е тя.

 

Ашгар съобщи, че визитата в България идва в отговор на покана от културни институции, които са уредили срещи и изнасяне на лекции в български университети.

 

Според информацията на Маан в състава на делегацията са депутати от Законодателния съвет на Палестинската власт от парламентарния блок "Промени и реформи", представляващ Хамас, сред които високопоставените членове на групировката Салах Бардауил, Мушир ал Масри и Исмаил ал Ашгар.

 

Според изданието делегация на Хамас за първи път посещава държава от Европейския съюз, който приема палестинската групировка за терористична организация и не поддържа официални контакти с нея.

 

В края на миналата година премиерът на Палестина Исмаил Хания призова ЕС да извади Хамас от списъка с терористичните организации, като посочи, че "организацията е национално-освободителното движение, което работи само в рамките на границите на Палестина".

 

Преди дни външният министър Николай Младенов направи в медийно интервю паралел между ливанската проиранска групировка Хизбула и Хамас.

 

Той припомни, че в началото на 21 век Европейският съюз е обявил военното крило на организацията Хамас за терористична организация, а по-късно и цялата организация.

 

След като България посочи връзка на военното крило на Хизбула с атентата в Бургас, САЩ и Израел подновиха призивите към ЕС да обяви Хизбула за терористична организация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?