Делегация на Хамас пристигна на "официално посещение" в България

Управляващите твърдят, че не са канили и не са планирали срещи с гостите

Делегация на  Хамас пристигна на "официално посещение" в България

Делегация на палестинската групировка Хамас пристигна в сряда на посещение в България, като информацията излезе първо през палестинската агенция Маан, която съобщи за "официална визита".

От външно министерство категорично опровергаха информацията за официалния характер на посещението, припомняйки че групировката е призната за терористична организация от Европейския съюз. От МВнР казаха, че нито министерството, нито друг официален български представител е отправял покана и няма никакви официални срещи в България.

 

Часове по-късно депутатът Исмаил ал-Ашгар, който е част от делегацията, съобщи за Франс прес, че вече е в София. Все още българските власти не са обявили с какви визи са влезли палестинците в България. 

 

"Пристигнахме днес в България на първата си официална визита и ще се срещнем с официални представители, депутати от управляващата партия и от опозицията, за да обсъдим сътрудничеството и да обясним палестинската кауза", казал пред агенцията палестинският депутат.

 

От ГЕРБ заявиха пред Меdiapool, че такива срещи не са насрочвани и не се планира депутати от управляващата партия да участват в подобни разговори. От външно министерство пък съобщиха, че са поискали информация от палестинския посланик в България, но не съобщиха каква е тя.

 

Ашгар съобщи, че визитата в България идва в отговор на покана от културни институции, които са уредили срещи и изнасяне на лекции в български университети.

 

Според информацията на Маан в състава на делегацията са депутати от Законодателния съвет на Палестинската власт от парламентарния блок "Промени и реформи", представляващ Хамас, сред които високопоставените членове на групировката Салах Бардауил, Мушир ал Масри и Исмаил ал Ашгар.

 

Според изданието делегация на Хамас за първи път посещава държава от Европейския съюз, който приема палестинската групировка за терористична организация и не поддържа официални контакти с нея.

 

В края на миналата година премиерът на Палестина Исмаил Хания призова ЕС да извади Хамас от списъка с терористичните организации, като посочи, че "организацията е национално-освободителното движение, което работи само в рамките на границите на Палестина".

 

Преди дни външният министър Николай Младенов направи в медийно интервю паралел между ливанската проиранска групировка Хизбула и Хамас.

 

Той припомни, че в началото на 21 век Европейският съюз е обявил военното крило на организацията Хамас за терористична организация, а по-късно и цялата организация.

 

След като България посочи връзка на военното крило на Хизбула с атентата в Бургас, САЩ и Израел подновиха призивите към ЕС да обяви Хизбула за терористична организация.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?