Делегация на ПЕС начело със Станишев проучва израелския опит с бежанците

Делегация на ПЕС начело със Станишев проучва израелския опит с бежанците

Делегация на Партията на европейските социалисти (ПЕС), водена отнейния председател и лидер на БСП Сергей Станишев, е в Израел. Целта ѝ е да се запознае на място с проблемите пред мира в Обетованата земя и да окаже съдействие на мирния процес в региона, съобщи във вторник пресцентърът на БСП.

По време на визитата Сергей Станишев се срещна с президента на Израел Шимон Перес. На срещата двамата акцентираха върху усилията на българското правителство за прагматичен подход в отношенията между двете страни. Перес и Станишев обсъдиха и въпроси от сферата на сигурността, в която Израел е един от световните лидери.

Преди по-малко от седмица в Ерусалим бяха министрите на околната среда и водите Искра Михайлова и на регионалното развитие Десислава Терзиева. Израел може да ни даде прагматични съвети как да не пропиляваме уникалните водни ресурси, съвети в селското стопанство и в медицинското обслужване, се пояснява в съобщението.

Делегацията на ПЕС се запозна с опита на Израел с бежанския проблем. Делегацията на ПЕС се срещна с представители на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци
(UNRWA), които им показаха бежанския лагер Айда. Те обясниха на евросоциалистите с какви проблеми се сблъскват. Организацията работи с бюджет от 600-700 млн. долара годишно, които се набират от дарения. Близо половината са осигурени от страни на ЕС и
САЩ.

Сергей Станишев и водената от него делегация посетиха и бедуинското селище Кхан ел Амар, на около 20 километра от Витлеем, където бяха запознати с проблемите на селището.

Споделяне

Още от Свят