Делегацията на Хамас е влязла у нас с български визи

МВнР: България няма никакви контакти с палестинската групировка

Сн. EPA/ALAA BADARNEH/БГНЕС

Представителите на палестинската групировка Хамас, които са на посещение в България, са влезли в страната с български визи. Европейският съюз смята Хамас за терористична организация, но няма наложена забрана за пътуване, а само за финансови транзакции, уточниха от Външно министерство за Mediapool по повод издадените визи.

Основанието за искането на визи е било бизнес пътуване. Преди ден излезе информация, че палестинските депутати са влезли в страната с Шенгенски визи, но тя не се потвърди.

 

По-късно в четвъртък от Министерството на външните работи съобщиха, че министър Николай Младенов е разговарял с министъра на външните работи на Палестинската власт Рияд ал Малки. Двамата са обсъдили "необявеното посещение в България на група, свързана с движението Хамас, както и факта, че визитата на тримата палестинци не е официална и те няма да бъдат приети от български държавни представители".

 

"Нашата връзка с Палестинската власт е директна и тя минава през правителството в Рамала и посолството на Палестинската държава в София", е посочил Младенов.

 

Директорът на дирекция "Близък изток и Африка" в МВнР Славена Гергова пък се е срещнала с палестинския посланик у нас Ахмед ал Мадбух. Тя е заявила, че "България поддържа много добри отношения с Палестинската власт в лицето на легитимните президент и правителство в Рамала и страната ни няма никакви контакти с "Хамас", която е в списъка на ЕС с терористични организации".

 

Делегацията на Хамас по покана на Центъра за близкоизточни изследвания

 

Делегацията на Хамас е в България по покана на Центъра за близкоизточни изследвания. Директорът му Мохд Абуаси потвърди пред Mediapool, че посещението не е официално и българското правителство няма нищо общо с него.

 

Той не посочи какви срещи са планирани на гостите в България, но обясни, че идеята на визитата е след като България посочи военното крило на ливанската групировка Хизбула като свързано с атентата в Бургас, да се покаже, че страната ни има балансирана политика.

 

В състава на делегацията са депутати от Законодателния съвет на Палестинската власт от парламентарния блок "Промени и реформи", представляващ Хамас, сред които високопоставените членове на групировката Салах Бардауил, Мушир ал Масри и Исмаил ал Ашгар.

 

Не е ясно с кого ще се срещат в България представителите на Хамас

 

Смята се, че делегация на Хамас за първи път посещава държава от Европейския съюз, който приема палестинската групировка за терористична организация и не поддържа официални контакти с нея.

 

Ашгар съобщи, че в България делегация ще се срещне с официални представители, депутати от управляващата партия и от опозицията, за да обсъдят сътрудничеството и да обясни палестинската кауза. От управляващите категорично опровергаха, че ще има каквито и да е срещи на каквито и да е нива с техни представители.

 

Засега само лидерът на "Атака" Волен Сидеров съобщи, че е възможно да се срещне с тях. Пред вестник "Труд" Сидеров заяви, че отдавна поддържа връзки с палестинската общност в България и нейни представители са търсили контакт с него за среща с представители на палестинския парламент. "Ще проверя кои са те и ще реша дали да се видя с тях", посочи Сидеров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?