Делегираните бюджети не решават проблемите на болниците, смятат от БЛС

Делегираните бюджети на болниците блокират не само реформата в здравната система, но и цялото здравеопазване поради недофинансиране, каза д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС) пред БНР в неделя.

"Тези изисквания, които залага министерството като част от реформата – ниво на компетентност на болници, оборудване с апаратура, с кадри при намаленото финансиране е невъзможно да бъдат реализирани. Така че на практика, за мен това е непонятно – обявява се реформа в ход и в същото време се блокира от правителството по този начин", коментира д-р Райчинов.

От БЛС намират срещите с ръководството на Здравната каса за финансирането за безрезултатни, тъй като тя не взема самостоятелно решения. Засега правителството е превело 68% от средствата за юни, съобщи още председателят на БЛС.

"На практика най-лошият платец е държавата. Тя трябва да осигурява над 4 млн. души, но не го прави. Вноските, които държавата трябваше да внася и които трябваше да формират 900 млн. лева само за тази година, след актуализацията станаха около 300 млн. лв., които ще внесе държавата. До 400 млн. лв. да стигнат заедно с резерва. Всичко останало идва от двата млн. работещи, а разликата отиде в т. нар. резерв. Резервът вече трябва да е над милиард, милиард и половина", заяви още председателят на БЛС.

Д-р Райчинов каза още, че обявените от Националния съвет на лекарския съюз протестни действия не са отменени.

Споделяне

Още от България