Делегираните бюджети остават, но ще им се търси алтернатива

Делегираните бюджети остават, но ще им се търси алтернатива

Скромният протест на лекари и пациенти пред Министерския съвет в сряда затвърди правилото, че недоволството срещу всички проблеми и спорни решения, налагани от министерства и ведомства, бива потушавано в кабинета на министър-председателя.

Пациентите, подкрепени от лекарите, излязоха на протест срещу делегираните бюджети на болниците, които от средата на годината вече не позволяват на лечебните заведения да се заплаща според извършената от тях дейност и те ще трябва да се вместват в строго фиксирани суми. Въпреки че от няколко седмици ръководството на НЗОК обяснява, че делегираните бюджети са единственият законен механизъм за плащане на болниците, а здравният министър мълчи и прехвърля топката на касата, на срещата с пациентите и лекарите премиерът Бойко Борисов е разпоредил да се създаде работна група , която да търси алтернатива на делегираните бюджети. Докато се търси алтернатива обаче, те ще продължават да бъдат в сила и да се работи по тях.

Протестът започна и завърши със скромно присъствие. Теодора Захариева от Българския пациентски форум обясни, че делегираните бюджети ще затруднят достъпа на пациента до лечение и той ще бъде поставен пред алтернативите да си плаща или да обикаля от болница на болница, докато открие коя разполага с бюджет да го лекува. Според нея пациент не трябва да престоява повече от месец в листа на чакащите. Тя заяви, че пациентите ще отнесат проблемите си до посолствата на страните членки на ЕС в България.

Секретарят на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания Иван Димитров дори каза, че хора с тежки болести ще тръгнат по посолствата и ще искат политическо убежище с мотива, че са подложени на геноцид.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов съобщи от своя страна за вече постъпващи сигнали, че се плащат по 80% от заплатите на лекарите, тъй като няма от кои други разходи в болниците да се направят икономии. "Демотивацията на лекарите при това положение е гарантирана", заяви Райчинов.

Анна Мария Борисова: Няма да водя дебат

Около час след началото здравният министър проф. Анна Мария Борисова излезе при протестиращите по заръка на премиера Бойко Борисов.

"Системата трябва да бъде реформирана. По този начин не работи", заяви Борисова пред протестиращите. Теодора Захариева от Българския пациентски форум обаче ѝ опонира, че по начина, по който тръгват управляващите системата няма да проработи.

Борисова опита да обясни, започната от министерството реформа в болниците, но Захариева попита какво ще се случи с българския пациент докато трае реформата. Министърът заяви, че пациентът ще бъде "обгрижен", но Захариева я контрира с думите: "Ние не мислим така". "Няма да водя дебат", отговори Борисова и се прибра в сградата на Министерския съвет. Тя обаче взе декларациите на протестиращите и ги внесе в Министерския съвет.

Премиерът изслуша пациентите и накара Борисова да се срещне с тях

След края на заседанието лекарите и пациентите бяха приети от Бойко Борисов и само няколко часа след като отсече, че няма да води дебат, здравният министър все пак прие пациентите в министерството след инструктаж от премиера.

Теодора Захариева съобщи, че по разпореждане на Бойко Борисов е сформирана работна група с представители на лекарите и пациентите, която да изготви алтернативни предложения, които да заменят делегираните бюджети. На срещата при премиера са присъствали здравният министър Анна-Мария Борисова, шефката на НЗОК Нели Нешева, зам.-министърът на финансите и председател на Надзорния съвет на касата Владислав Горанов.

Лекари и пациенти са запознали премиера и с неизпълнението в Закона за бюджета на НЗОК за миналата година, което беше дадено на прокуратурата от лекарите. Самият отчет за изпълнението на бюджета на НЗОК беше приет от правителството в сряда. За миналата година касата е реализирала излишък с 55 млн. лева над планираното. НЗОК неправомерно е увеличила преходния остатък, оставяйки неразплатени дейностите за ноември и декември. Такова действие може да бъде извършено само с изменение на Закона за бюджета на НЗОК през парламента, което не е станало.

След следобедната среща с Анна-Мария Борисова Захариева съобщи, че са получени гаранции, че част от скъпоструващите лекарства, които сега се купават след търгове от здравното министерство и са доста проблемни, от 1 януари 2011 година могат да преминат към НЗОК. Това е едно от исканията на пациентските организации от много време насам.

Споделяне

Още по темата

Още от България