Дело и срещу сегашните шефове на “Софийски имоти”

Дело и срещу сегашните шефове на “Софийски имоти”

Държавното обвинение обмисля завеждането на дело за престъпно бездействие с настъпили значителни вреди срещу настоящото ръководство на общинското дружество “Софийски имоти”, научи в петък Mediapool от Софийска градска прокуратура. До този момент от СГП разследваха основно действията на шефовете във фирмата до 2003 г.  - вече бившите общински съветници Тошко Добрев (Демократическа партия) и Симеон Симеонов (БСП).

В последната година и половина обаче новото ръководство и изпълнителният директор Александър Шопов са отказали да предадат на прокуратурата и Столичния инспекторат всички документи и протоколи за действията на “Софийски имоти” при сключване на редица скандални сделки.

"Имаме основание и обмисляме да заведем дела по общо осем направления  за извършени злоупотреби в "Софийски имоти". Едно от тях е и за бездействие срещу сегашното ръководство",  заяви пред Mediapool наблюдаващият прокурор по делото Пламен Панайотов.

Държавното обвинение разполага с показания от разпит на Шопов, в който той заявява, че тези документи са изчезнали. Подобно нещо е било заявено и на Столичния инспекторат. При разпит на свидетел в четвъртък се оказало, че има две стаи с документация в дружеството, която не е била предадена. Това е предизвикало принудителното ѝ изземване.

Едната стая е била със специален режим на достъп само за изпълнителния директор. Липсата на тези документи е затруднявала експертизите на едно от разследванията – за източване на “Софийски имоти” през реклама, спонсорство и наеми.

Шопов бе назначен на поста по предложения на бившия шеф на стопанската комисия в Столичния общински съвет Пламен Илиев (“Демократи за София”). Според прокуратурата обвинението срещу Шопов може да бъде подкрепено и от факта, че по времето, когато е бил шеф на дружеството, не е направил постъпки за прекратяване на неизгодните договори за реклама и наеми, въпреки че те са ощетявали фирмата. По негово време няма нито един спрян контракт.

Както Mediapool вече писа, до този момент прокуратурата разследваше три основни престъпни схеми в “Софийски имоти”. Първата касаеше апортирането на 11 много скъпи терена с цел участие в смесени дружества заедно с компании, основани със съмнителни капитали.

Тези сделки не са носили никакъв дивидент на общината, а в повечето случая са работили на загуба. В пет от тях дружеството е продало своя дял, т.е. общинския имот, на стойност под пазарната.    

Втората схема е пряката продажба на имоти. Държавното обвинение разследва 30 такива сделки само през 2003 година. При тях общинската собственост е продадена на цена под балансовата ѝ стойност, отразена в капитала на “Софийски имоти”. 

Третата схема е през договорите за спонсорство и реклама, които общинското дружество е сключвало през годините. Подобна схема за източване се разследва и в държавното дружество “Булгартабак”.  

По време на разследването обаче прокуратурата се е натъкнала и на значителни данъчни нарушения и по всяка вероятност ще бъде образувано дело за укриване на данъци в особено големи размери.

Споделяне

Още по темата

Още от България