Дело за януарските сметки за парно и обвинения за ново източване на "Топлофикация"

Федерацията на потребителите в България (ФПБ) е завела съдебен иск срещу  "Топлофикация - София" за непочтена търговска практика, съобщи председателят на федерацията Павел Кърлев в четвъртък.

Според него разпоредбите на Закона за енергетиката са нарушени с издаваните фактури за януари тази година, в които се декларира, че "Топлофикация" е отоплявала и осигурявала гореща вода за битови нужди на абонатите си 31 дни, което не е вярно. Искът е придружен от списък на 145 софийски потребители, които са предоставили своите януарски фактури.

От ФПБ отправиха и ново обвинение срещу "Топлофикация - София" – че дружеството отново се източва, като този път това става чрез необосновани подмени и ремонти на тръбопроводи в софийски ТЕЦ-ове на стойност над 100 млн. лв., калкулирани в цената на топлоенергията.

Според федерацията в системите на отоплителните централи са включени и фургони, в които служители на "Топлофикация" София живеят с години и ползват всички консумативи за сметка на софиянци. Можем да докажем това с официални документи, експертни разчети и мониторингов доклад, предоставен на компетентните институции, заяви Кърлев.

От дружеството определиха неговите твърдения като "неверни". В периода 2006 г. - 2008 г. разходите за ремонти са под 1 на сто от общите годишни разходи, заявяват от "Топлофикация", като общо за последните шест години за ремонти са изразходвани малко над 42 млн. лева.

В отговор на дружеството се посочва, че топлофикациите в Европа отделят средно по 20 на сто от общите годишни разходи за ремонт и поддръжка на своите съоръжения. През 2008 г. "Топлофикация" София е подменила само 11 километра тръби. Дружеството имало технически капацитет да обновява годишно по 30 км от тръбопроводите, но средствата за тези експлоатационно важни ремонти зависят от  коректността на клиентите и редовното плащане на  сметките.

От Федерацията на потребителите предлагат чрез нарочен акт  да се обявят за нищожни всички изпълнителни производства срещу абонати на Топлофикация, издадени в срок различен от два месеца, както и да се даде възможност на потребителите с отказана услуга да приключат взаимоотношенията си с топлофикационните дружества.

По данни на федерацията от парно отопление са се отказали вече над 63 на сто от домакинствата в София, които при повишените от януари т.г. цени "са ограбвани" с всеки месец със сметки до 150 лв. Да се утвърдят техническо решение и процедура за топлоизолация на сградните инсталации в жилищата и да се минимизира топлоотдаването, настояват също от федерацията.
Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?