Делото "Балтов" започна отначало

Софийският градски съд (СГС) даде ход в петък на делото за убийството на студента по медицина Стоян Балтов, който почина след побой пред дискотека "Амнезия" през декември 2008 г. Подсъдими са Вили Георгиев, Светлозар Стоилов и Александър Данаилов.

Съдът допусна граждански иск, предявен от родителите на Балтов, за 450 000 лева.

Делото започва за втори път, тъй като първоначално прокуратурата обвини само Вили Георгиев и Стоян Данаилов. През лятото на миналата година обаче след свидетелските показания на Мирослав Станчев се наложи делото да бъде върнато и да започне разследване и срещу Светлозар Стоилов, който до този момент бе свидетел.

Съдебната зала бе изпълнена от приятели на Балтов, които си носеха и плакати с призиви за осъдителни присъди.

В нощта на инцидента на 5 декември 2008 г. Балтов и негови приятели излизат от новооткритата тогава дискотека, но на метри от заведението са застигнати от 7-8 момчета. След спречкване и няколко обидни думи започва бой, в който на Стоян Балтов са нанесени смъртоносни ритници в главата.

Този инцидент стана повод за вълна от протести, чиито пик бе през януари миналата година. Тогава полицията разпръсна със сила мирно протестиращи студенти, пенсионери, еколози и майки на малки деца. Преди това органите на реда оставиха група агресивно настроени младежи да вилнеят повече от час. Виновните за ексцесиите се измъкнаха, докато полицейските управления се напълниха с невинни граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?