Делото "Батко" отложено, бивш зам.-министър отново не се яви

Бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов не се яви на трето поредно съдебно заседание, за да свидетелства в процеса срещу бившия директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура” Веселин Георгиев. Делото бе отложено за 22 декември.

На предното заседание по процеса бившият зам.-министър на финансите от квотата на НДСВ Димитър Ивановски заяви, че документите на Европейската комисия за замразяването на проекти заради нарушения на пътния фонд били адресирани до министър Пламен Орешарски и именно до зам.-министър Любимир Дацов.

Той посочи, че в предупредително писмо за спиране на парите от януари 2008 г. се визират проекти в пътния фонд.

Според обвинението Веселин Георгиев (известен като Батко) е действал в нарушение на Закона за обществените поръчки и на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Прокуратурата го обвинява, че е извършил престъпление по служба в периода юли 2006 - ноември 2007 г. Тогава бившият шеф на пътния фонд е одобрил сключването на договори с фирмите "Биндер", "Инмат" и Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти" с цел да набави имотни облаги за братята си Бойко и Емил Георгиеви.

Ако бъде признат за виновен по това обвинение, Георгиев може да получи от 1 до 8 години затвор.

Споделяне

Още по темата

Още от България