Делото "Батко" засега върви в негова полза

Делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев засега върви в негова полза. Във вторник съдът разпита поредните свидетели, които не помогнаха с кой знае какво на прокуратурата да докаже обвиненията си.

Георгиев бе изправен на съд заради 10 обществени поръчки за ремонт на пътища, спечелени от фирми на двамата му братя. Това, както и други злоупотреби в бившия пътен фонд, доведе до блокирането на европари за пътища.

Според прокуратурата договорите са за над 120 млн. лв. при явен конфликт на интереси. При започването на процеса Георгиев, който се сдоби с прозвището "Батко" не се призна за виновен. На същото мнение беше и правителството, което под натиска на Брюксел бе принудено да отстрани Георгиев преди година, но така и не призна, че е допуснат сериозен конфликт на интереси.

От показанията на разпитаните във вторник свидетели стана ясно, че в периода след 2005 г. до 2007 г., когато Веселин Георгиев е шеф на фонда, договорите по Закона за обществените поръчки са били подписвани от областните ръководители след одобрение на централното управление.

Стефанка Цанева, която е заемала поста на старши инспектор и е отговаряла за областните пътни управления в Сливен, Стара Загора, Хасково и Пловдив, заяви пред съда, че е проверява техническата част на договорите, които са били изготвяни след проведените процедури в областните управления.

Тя проверявала количествената сметка на договорите и цените по тях. Свидетелката посочи, че от времето, когато Георгиев е изпълнителен директор на фонда, областните шефове са подписвали последни договорите по Закона за обществените поръчки. Преди той да заеме поста процедурата обаче била първо областните началници да подписват, а след това договорите се одобряват от ръководителите в София.

Шефът на правния отдел на фонда на своя ред заяви, че Веселин Георгиев не е имал право да отстранява участници в конкурсите за обществени поръчки, а това правели областните директори.

Споделяне

Още по темата

Още от България