Делото EVN започна на втора инстанция

Снимка: БГНЕС

Делото за борсовата продажба на държавния дял от електроразпределителното дружество EVN започна на втора инстанция пред апелативния спецсъд в сряда. Подсъдими по него са бизнесменът и съиздател на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев, бившите министри в първото правителство на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев от "Булброкърс" - инвестиционен посредник по сделката.

Според прокуратурата те са ощетили държавата при продажбата на 33-процентния ѝ дял от електроразпределителното дружество ЕВН. Разследващите твърдят, че това е станало чрез умишлено занижаване на акциите на дружеството, продадени чрез борсата. Прокопиев е обвиняем като помагач – заради едно негово изказвание по време на тристранката.

На първа инстанция всички подсъдими бяха изцяло оправдани. Съдията по делото Вилислава Ангелова подчерта, че са подвигнати обвинения или за деяния, които не са престъпления, или за престъпления, които не са извършени.

Прокуратурата обжалва, а в сряда поиска пред втората инстанция отново да бъдат разпитани бившият министър на икономиката Емил Караниколов и още двама свидетели. На първа инстанция Караниколов отрече да му е оказван натиск по тази сделка. През 2011 г. той беше шеф на Агенцията за приватизация. Адвокатите бяха против повторните разпити. Те твърдят, че делото е изяснено и са готови да започнат пледоариите. Съдът обаче прие искането на прокуратурата. Делото продължава на 10 февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?