Делото "Иванчева" би рекордите по бързина и размер на наказанията

С 20-годишна присъда бившата кметица на "Младост" ще лежи в ареста, защото има привърженици, които могат да я укрият

Десислава Иванчева и Биляна Петрова преди произнасянето на присъдите, сн. БГНЕС

Специализираният наказателен съд осъди бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева на рекордните 20 години затвор заради поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. За виновни бяха признати и заместничката ѝ Биляна Петрова, която получи 15 години, както и соченият за посредник Петко Дюлгеров - 12 години затвор. Съдът им наложи глоби, постанови конфискация на имущество и им забрани да заемат обществени или изборни длъжности за срока на присъдите. Присъдата не е окончателна. Иванчева и Петрова бяха арестувани в съдебната зала. Дюлгеров бе пуснат под домашен арест.

Бързо и тежко

Делото срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров приключи пред първата инстанция в рекордно кратки срокове – за по-малко от година. Двете жени бяха арестувани на 17 април 2018 г. пред Спортната палата в София и държани часове наред на тротоара, докато разследващите брояха една по една банкнотите от намерените в колата им 56 хил. евро. Впоследствие се оказа, че не всички пари са описани правилно.

Тежките наказания, наложени от съдия Иво Хинов, също са безпрецедентни. Практиката в българската съдебна система е дребната корупция да минава с леки наказания. Тази по високите етажи на властта не се пипа, а когато все пак се стигне до съд, решението неизменно е "невинен". На този фон тримата обвиняеми по делото получиха общо 47 години затвор.

"Ако ни осъдят, значи държавата е умряла"

"Ако ни осъдят, значи държавата е умряла". Това заяви Иванчева минути преди прочитане на присъдата. След това Иванчева не бе пусната до журналистите, тъй като съдия Хинов реши, че двете с Петрова трябва да се върнат в ареста. След като чу присъдата си, Дюлгеров се разплака. За прочитане на решението бе избрана една от малките зали в спецсъда. Помещението се препълни много бързо и съдебната охрана спря да пуска хора. Така голяма част от дошлите да чуят решението останаха навън, което предизвика разправии с охраната.

По-късно част от чакащите все пак бяха пуснати. По това време съдията бе приключил с четенето на присъдата и се занимаваше с мерките за неотклонение.

"Хората ги познават, може да ги укрият"

Незабавното задържане на Иванчева и Петрова под стража бе защитено от Хинов с доста странен аргумент. Първо той се позова на НПК, според който, ако човек е осъден на повече от 10 години, то задължително има опасност да се укрие, освен ако доказателствата не сочат друго. Хинов прие, че през последните 8 месеца, в които Иванчева и Петрова са под домашен арест, не са нарушавали мярката си по никакъв начин. Едновременно с това обаче той намери, че има опасност да се укрият, тъй като вече са осъдени и освен това Иванчева и Петрова "се ползват от подкрепа от определени части от обществото", които може да им помогнат да се укрият. Другият му аргумент беше, че двете смятат, че са несправедливо осъдени.

Дюлгеров бе пуснат под домашен арест. Причините – има тежко заболяване на очите, а освен това не се ползва дори с подкрепата на семейството, т.е. няма кой да му помогне да избяга. По време на делото стана ясно, че той се е разделил със семейството си след ареста и затова се наложи да му бъде определен нов домашен адрес, който няма право да напуска.

"Мафия! Оставка!"

Новината за осъждането на Иванчева и Петрова предизвика бурна реакция сред привържениците им от "Зелен Младост", които преди няколко дни издигнаха кандидатурата на Иванчева за евродепутат. Бившият пиар на районната община Петър Кърджилов започна да вика пред залата. След крясъците "Мафия" съдебните охранители се намесиха. Тогава Кърджилов започна да вика, че му нарушават правата. В крайна сметка той бе насила изблъскан в помещението на съдебна охрана на входа на съда. Не стана ясно дали е арестуван, или отведен там, за да се успокои. През това време Иванчева и Петрова останаха в залата, а малко по-късно се появиха полицаи и съдебна охрана, които трябваше да ги откарат в ареста.

https://www.mediapool.bg/gal/79/orig_342a649ccc00c456b723cb62e58fd8e2.jpg

Часове след произнасянето на присъдата бе организиран протест в защита на Иванчева и Петрова. Снимка: Mediapool

"Той просто искаше лично отмъщение"

Основният свидетел на прокуратурата – строителят Ваклин – е търсил лично отмъщение срещу Иванчева и затова е подал сигнал за подкупа. Тази теза разви осъденият като помагач Петко Дюлгеров, който бе арестуван с 14 хил. евро преди година. Той обясни, че конфликтът между кмет и строител започнал, след като Иванчева отказала бързо да задвижи процедурите по обектите му, а той подал жалба срещу бавенето в административния съд. За себе си Дюлгеров каза, че не бил посредник при подкупа, а се опитал да реши конфликта. Според него при няколко от срещите им Ваклин носел пачки с пари и настоявал да му ги даде, за да ги занесе на Иванчева. Дюлгеров отказвал многократно. Той твърди, че Иванчева никога не е искала пари, а само дарение за общината под формата на детска площадка или градинка.

За 14-те хил. евро, намерени у него самия, Дюлгеров обясни, че били "хонорар" заради усилието му да посредничи между Ваклин и Иванчева. Сумата била договорена отдавна.

"Съжалявам, че не сключих договор с него, това е провокация", заяви Дюлгеров, който на последното заседание се отказа от първоначалните си показния и заяви, че бил натискан да говори срещу Иванчева. Според прокуратурата това е само негова защитна теза и натиск не му е оказван.

Той твърди, че с парите от Ваклин е имал намерение да си оперира очите в Турция. Дюлгеров е със сериозно заболяване на роговиците, за което многократно бяха представяни документи по време на процеса.

https://www.mediapool.bg/gal/79/orig_1a3b1523d1f49aa395d35e877350e291.jpg

Часове след произнасяне на присъдата бе организиран протест в защита на Иванчева и Петрова. Снимка: Mediapool

Не е окончателно

Нито присъдата, нито задържането под стража на Иванчева и Петрова са окончателни. Наказанието може да се обжалва в 15-дневен срок, а арестът – в 7-дневен. Присъдата вероятно ще се обжалва и от прокуратурата, защото съдия Хинов оправда Иванчева по обвинението, че е взела подкуп. Тя бе осъдена само за това, че го е поискала.

Споделяне

Още по темата

Още от България