Делото "Килърите" за втори път е пред финал

Петър Стоянов-Сумиста. Сн.: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) обяви за решаване делото "Килърите" срещу Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов, Георги Вълев и Янко Попов, обвинени за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев.

По време на заседанието на върховните съдии в сряда защитата на подсъдимите поиска процесът отново да бъде върнат на долната инстанция за отстраняване на множество нарушения по доказателствата.

Адвокатите се аргументираха и с това, че цели пасажи от обвинителния акт механично били преписани в решението на Варненския апелативен съд.

Обвинителната теза пред ВКС изложи лично заместник главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, която наблюдаваше делото в досъдебната му фаза. Тя настоя присъдите на четиримата подсъдими да бъдат потвърдени.

Именно този казус се превърна в трамплин за кариерата на Петрова по време на първото правителство на ГЕРБ. Непосредствено след избора на Сотир Цацаров за главен прокурор в края на 2012 г., той я направи свой заместник, засилвайки съмненията за задкулисни връзки с тогавашните управляващи. Преди да се издигне в прокуратурата Ася Петрова бе известна с близките си отношения с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

ВКС за втори път разгледа казуса, след като през юни 2015 г. го върна за ново разглеждане на Варненския апелативен съд заради нарушено право на защита на Сумиста. Година по-късно втората инстанция осъди на доживотен затвор без право на замяна сочения от прокуратурата за лидер на бандата Стоянов, Костов и Вълев. 17-годишната присъда на Попов, произнесена от Шуменския окръжен съд на първа инстанция, пък бе намалена с 2 години. Очаква се Върховният касационен съд да обяви решението си по делото "Килърите" в рамките на препоръчителния срок от два месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?