Делото "Ковачки" тръгна от втори път

Делото "Ковачки" тръгна от втори път

Процесът срещу обвинения в данъчни измами енергиен бос Христо Ковачки най-после започна. Стартът на знаковото дело във вторник обаче бе съпроводен от нова остра полемика между съдия Александра Йорданова и адвокатите на политическия "идеолог" и финансов благодетел на партия "Лидер" – Ина Лулчева и Илиян Василев.

Първо съдът изненадващо отхвърли иска на държавата към Ковачки за почти 17 милиона лева. След това съдебният състав отказа да си направи отвод, за който защитата настояваше поради "предубеденост".

Бе отхвърлено искането делото да бъде върнато за втори път на прокуратурата, както и да бъде гледано по съкратената процедура.

След всичко това бе даден ход на процеса, в който Ковачки е обвиняем за неплатени данъци в размер на близо 17 милиона лева. Според прокуратурата това е станало чрез фиктивни сделки за доставка на оборудване с няколко фирми.

Делото трябваше да започне още през ноември м.г. след едногодишно разследване. Тогава обаче възникна спор около граждански иск, който държавата искаше да внесе срещу подсъдимия. След серия перипетии и спорове между съда, адвокатите и юрисконсулта на Министерството на финансите, искът беше приет.

След това обаче съдът върна делото на прокуратурата, за отстраняване на пропуски в обвинителния акт. Обвинението в лицето на Маргарита Немска действа светкавично и върна коригирания акт.

В резултат на това съдът насрочи делото за средата на декември, но поради ангажираността на защитниците то започна едва сега – по познатия сценарии.

Първо бе представен искът от страна на държавата. Адвокатите възразиха срещу приемането му, а съдът в противоречие с практиката си този път го отхвърли.

Причината – делото е сложно, многотомно и разглеждането на иска ще го затрудни допълнително. Затова съдия Йорданова прати представителя на финансовия министър да си търси милионите в гражданско дело.

И така дойде ред защитата да поиска съкратена процедура, която предвижда да не се разпитват всички свидетели, а само част от тях. Съдията обаче реши, че трябва да бъдат разпитани всичките 71 свидетели, с което предизвика гнева на защитата. Адвокат Лулчева цитира практика на Върховния касационен съд и поиска Йорданова да си направи отвод, тъй като отказът ѝ за съкратена процедура показвал предубеденост. След кратък размисъл съдията прецени, че не е предубедена и не си направи отвод.

След като бе снета самоличността на Ковачки, защитата поиска от прокуратурата да прочете диспозитива на обвинителния акт. Това отне има - няма петдесет минути, в които присъстващите в залата скучаха, тъй като се цитираха предимно номера на фактури, дати и названия на фирми.

Тогава адвокат Василев поиска делото отново да се върне за преработка, защото отново е открил противоречия в диспозитива и обстоятелствената част на обвинителния акт. Не знаем в какво сме обвинени и ни се нарушава правото на защита, посочи Василев. Самият Ковачки също каза, че не разбира в какво е обвинен.

По този въпрос съдът отново помисли, но за кратко, и обяви, че всичко с обвинителни акт е наред. Така ход на делото бе даден, но то бе отложено за края на март, тъй като свидетели нямаше.

Преди това да се случи, обаче, адвокат Лулчева напусна залата, докато прокурорът четеше обвинителния акт. "Отивам да си свърша една работа", каза тя за протокола след настойчиво питане от страна на съда. Така в залата остана само един адвокат – Василев, който после тръгна да търси колегата си Лулчева, за да може да се насрочи следващото заседание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?