Делото КТБ: Аз да не съм ром по дедесарска тема

Делото КТБ: Аз да не съм ром по дедесарска тема

Делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) бе възобновено с напрежение и размяна на остри реплики в спецсъда. По план след лятната ваканция процесът продължава с разпит на основния прокурорски свидетел Бисер Лазов.

Досега, в продължение на месеци, той правеше собствено изложение за историята на КТБ, без да му се задават въпроси. Във вторник съдия Вержиния Петрова даде възможност за питания, като първа започна да задава въпроси прокуратурата.

Темата е сериозна

Разпитът на Лазов се оказа мъчителен. На няколко пъти адвокати протестираха срещу неясните въпроси на прокурор Даниела Начева. Тя започна с извадки от предишни разпити на Лазов и в крайна сметка зададе въпрос за една от фирмите около КТБ. Адвокатите протестираха и извадиха стари протоколи, от които става ясно, че Лазов вече е говорил подробно за същото дружество - "Акванада" ЕООД. Прокуратурата искаше той отново да разкаже как чрез кредити, минали през същата фирма, е увеличен капиталът на банката.

Свидетелят започна разказа си отдалече, повтаряйки старите си показания, което отново доведе до адвокатски протести. След неуспешните опити на съдията да успокои страстите, и самият Лазов се изнерви.

"Аз съм викнат тук, темата е сериозна. Аз не мога да отговарям като някакъв ром за дедесарска тема", заяви Лазов, след като бе поискал да ползва бележки при разпита си, което срещна съпротивата на адвокатите, въпреки че и досега той четеше от записки.

Не ме е страх от неудобни въпроси

В началото на заседанието Лазов отново припомни, че има дългогодишен говорен дефект - често заеква и се запъва, но това не било от притеснение. "Когато има забавяне или запъване, това не се дължи на смущения и притеснения от неудобни въпроси, че не искам да отговарям", заяви той.

Лазов допълни, че се отнася изключително отговорно към задълженията си на свидетел. Той обясни, че за да възстанови достоверно случките, за които говори, чел старите си имейли, бележки, както и ежедневните справки за активите и пасивите на банката, които изготвял за Цветан Василев.

Свидетелят се е запознал подробно и с обвиненията срещу Василев и останалите подсъдими, стана ясно от показанията му. Това признание доведе до нова адвокатска реакция. Защитниците питаха защо и откъде е прочел обвиненията, а той отговори, че са публикувани на сайта на прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България