Делото "КТБ" или как "Война и мир" се съкрати до 3 минути доклад

Адвокатите на Цветан Василев ще искат Делян Пеевски за свидетел

Иван Гешев, сн. БГНЕС

След година мъчително четене и пресипнали прокурорски гласове, обвинителният акт по делото за източване на Корпоративна търговска банка (КТБ) вече няма да затруднява държавното обвинение. Във вторник съдия Вержиния Петрова реши, че процесът вече ще тече по "бързата писта", гарантирана от последните промени в НПК. С тях управляващите записаха в закона, че вместо да се чете заключителната част от обвинителния акт, делото ще започва само с доклад на съдията. Досега се вървеше по стария ред – с четене на глас на прокурорското заключение, което в случая с източването на КТБ е над 5 хил. страници. След промените, вместо с четене на хиляди страници с обема на "Война и мир", както ги определи наблюдаващият прокурор Иван Гешев, обвинението бе предявено с триминутен доклад на съдията.

Да не мислите, че сме мазохисти?

Промените бяха публикувани в Държавен вестник на 22 януари. На следващия ден бе насрочено поредното заседание по делото "КТБ". Тъй като не бе изтекъл тридневният задължителен срок, законът все още не бе влязъл в сила и прокуратурата не можа да поиска четенето да спре.

На 5 февруари въпросът бе повдигнат от съдия Петрова. Тя напомни, че поправките вече са в сила и поиска становище от прокуратурата.

Делото да продължи по новия ред, т.е. без четене, поиска веднага зам.-главният прокурор Иван Гешев. Адвокатите на банкера Цветан Василев възразиха. Новият законов е неясен и обвиняемият не може да разбере в какво точно го обвиняват, заяви адвокат Лазар Карадалиев. "Възстановява се старият ред от комунизма, съдът се превръща в страна", каза той, сочейки, че според новите правила съдът прави доклад и дава възможност на прокуратурата да изкаже становище. Държавното обвинение не задължено да представя нищо, т.е. никой не е длъжен да обясни какво точно е обвинението. Според Карадалиев днешните законодатели са отишли по-далеч и от комунистическите.

"Ако искате направо да прескочим чл. 276 (променената разпоредба в НПК б.р.), той и без това така е редактиран, че нищо не можеш да разбереш", заяви другият защитник на Василев – Константин Симеонов. Според него това е поредната поправка "КТБ", стъкмена специално за нуждите на делото. Преди то да влезе в съда, в НПК пишеше, че се чете целият обвинителен акт. След това текстът бе променен, за да се чете само заключителната част на обвинението. Сега и това задължение отпада.

"Едва ли някой си мисли, че сме мазохисти и сме искали няколко пъти да напишем "Война и мир". Българските граждани имат право да знаят какво се случи с тези милиарди", каза в отговор прокурор Гешев.

Всички сме образовани и грамотни

На няколко пъти адвокатите подчертаха, че изискването да се чете обвинението отговаря на един от най-важните принципи в закона – за публичност и устност. Прави и се и по друго съображение – да се гарантира на обвиняемия по всякакъв начин, че ще разбере за какво го съдят.

Четенето на глас е въведено в практиката след Освобождението, понеже голяма част от обвиняемите са били неграмотни, репликира Гешев. В днешно време такъв проблем нямало. "Те са високообразовани, ръководили са банка", каза прокурорът. Според Гешев няма как 18-те обвиняеми да не са разбрали за какво са предадени на съд. Материалите са им предадени преди години, дори са били публикувани на сайта на прокуратурата, тъй че повече публичност не би могла да се желае.

Застъпник на бързото правосъдие

Ако прокуратурата продължи да чете на глас, ще се изгуби много време и накрая България може да бъде осъдена заради бавно правосъдие, подчерта Гешев. Според него делото вече излиза извън разумните срокове, тъй като е минала година, а процесът не е започнал по същество. Прокурорът се позова на практиката на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. "Определено сме извън критерия "бързо правосъдие". Задължение на съда е да го осигури, иначе се руши доверието в правосъдието", заяви Гешев, цитирайки решение на ЕСПЧ.

Прокуратурата иска да се състави документ с невярно съдържание, репликира адвокат Ина Лулчева. Според нея обвинението иска в съдебния протокол да се запише, че документ от 15 хил. страници, колкото е целият обвинителен акт, е бил прочетен за 15 минути.

Обвиняемите чакали по-благоприятна политическа ситуация

Прокуратурата няма притеснения от доказателствата, но обвиняемите имат и затова се опитват да бавят процеса, заяви Гешев след пледоарията си. Според него те чакат нещо друго – промяна в политическата обстановка, смяна на длъжностни лица, за да се опитат да се спасят. "Удавник за сламка се хваща", обобщи той. На въпрос - щом смяна на политическата обстановка може да обърне делото, не значи ли, че то е започнало точно заради сегашната политическата обстановка, прокурорът уточни, че нямал предвид конкретна партия: "Тълкувания може да си правите всякакви вие. Аз казах, че вероятно може би очакват това защитата и подсъдимите. Това е един от факторите. Не мога да предвидя случайните фактори, но според мен те очакват случайни фактори".

Обвързването на изхода на делото с политическата ситуация даде повод на защитниците на подсъдимите да потвърдят предишната си теза, че делото "КТБ" всъщност е политическо.

След около час съвещание съдия Петрова реши, че делото ще продължи по новия ред, без четене. Тя се аргументира, че процесуалните норми, каквато е спорната, действат за в бъдеще, но направеното до момента, т.е. вече прочетеното е валидно. Веднага след това тя започна доклада си, както изисква новият законов текст. Отне ѝ около три минути да изчете всички 18 имена на подсъдими, както и престъпленията, в които са обвинени.

Обама, Путин, Пеевски

Адвокатите на Цветан Василев ще поискат депутатът от ДПС Делян Пеевски да бъде призован като свидетел, съобщи защитникът на банкера Константин Симеонов. Дали това ще се случи, зависи изцяло от съда. Досега прокуратурата отказваше да го разпита. Симеонов заподозря, че същото ще направи и съдът.

"Ние го поискахме няколко пъти, само че Иван Гешев го сложи на един ред с Барак Обама и Путин. Не знаех, че Делян Пеевски някога е бил президент на някоя държава, за да бъде слаган на този ред. Толкова е важен очевидно за прокуратурата", заяви той по повод изказване на Гешев от лятото на 2017 г.

Тогава прокурорът каза, че в кориците на делото го няма Пеевски, както ги няма и Путин, и Обама. "В хода на разследването не сме установили някакви неща, които да са свързани с г-н Пеевски и които да касаят описаната от мен схема, затова не сме го посочили в това изложение", заяви тогава Гешев.

Според защитниците на Василев конфликтът му с Пеевски е започнал, след като негов адвокат се появил при банкера със списък от предприятия под контрола на банката и поискал дял от тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?