Делото "КТБ" стартира от четвъртия опит без основния обвиняем

Делото "КТБ" стартира от четвъртия опит без основния обвиняем

От четвъртия опит Специализираният наказателен съд даде ход на делото за източването на КТБ. Два часа продължиха споровете в съдебната зала между прокуратурата и адвокатите на 18-те подсъдими, а основният въпрос бе дали банкерът Цветан Василев е бил призован законно.

Адвокатите на Цветан Василев посочиха, че срещу него в Сърбия се води дело за екстрадиция и той не може да напуска страната. Прокуратурата настоя делото да тръгне в отсъствието на Василев, защото той е получил лично обвинителния акт по делото, който е 10 хиляди страници.

Спецсъдът в крайна сметка реши, че делото за екстрадиция в Сърбия не е пречка пред Василев да дойде в България и да се защитава лично.

Сега делото ще продължи с разпоредително заседание, на което трябва да се изчистят всички въпроси около това дали са допуснати процесуални нарушения от прокуратурата. Това е първият и последен шанс за съда да върне делото на прокуратурата за ново разследване. Разпоредителното заседание бе въведено в Наказателно-процесуалния кодекс няколко месеца преди началото на делото "КТБ".

Още тогава съмненията бяха, че управляващите правят тази промяна в закона заради точно това дело. Причината е, че делото е с множество доказателства и огромен брой подсъдими. Това дава на защитата богати възможности да търси пропуски в работата на държавното обвинение. ГЕРБ и Цацаров с общо усилие блокираха тази възможност, което доведе до остри критики на адвокатурата за нарушаване на правото на защита в процеса.

В предишното заседание делото "КТБ" бе отложено заради отсъствието на единия от подсъдимите - Георги Христов, който отсъства заради хронично заболяване на бъбреците. Съдът назначи експертиза и го глоби, защото подава документите за отсъствието си след заседанията.

Прокуратурата предаде на съда за източването на КТБ банкера Цветан Василев и още 17 души. Това са Александър Панталеев, Илиан Зафиров, Георги Христов, Георги Зяпков, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева, Красимир Хаджидинев, Маргарита Петрова, Мария Димова, Борислава Тренева-Кючукова, Цветан Гунев, Румен Симеонов, Славияна Данаилова-Велева. Обвинителният акт е над 210 000 страници.

Цветан Василев е задочно обвинен за създаване и ръководене на престъпната група, отговорна за присвояване на 2.559 млрд. лв, както и за общо 146 престъпления.

Споделяне

Още по темата

Още от България