Делото “Маргини” се превърна в медицински филм

Делото “Маргини” се превърна в медицински филм

Най-шумният наказателен съдебен процес, посочван пред Европа като знаков в борбата с организираната престъпност, смени рязко функцията си и в сряда се превърна в скучен медицинско-образователен филм. Превъплащението на делото срещу братята Красимир и Николай Маринови – Маргините и още пет лица, назряващо в последните няколко заседания, вече е факт. В сряда в съдебната зала нито веднъж не стана въпрос за подготовката на трите убийства, за която е обвинена групата. Единственото занимание на съдиите, адвокатите и видимо отегчените прокурори бе здравословното състояние на главните герои.

Излъченият в съда “епизод от медицинско-образователния филм”, за който режисьорите (представителите на държавното обвинение) се надяват някога отново да придобие наказателен характер, ще струва на данъкоплатеца над 1600 лв. за хонорари на експертите, преглеждали заболелите главни герои. Трите загубени часа на присъстващите в залата зрители са друг въпрос.

Разбира се, съществува възможност средствата, които ще се похарчат за експертизи в. нар. “знаков филм”, да се покрият от “лошите”. За да стане това обаче в края на сагата “доброто” трябва да тържествува. Но такава развръзка би била изненадваща, тъй като “режисьорите” разчитат само на един сценарист (прословутия защитен свидетел Велин Добрев). Всички останали участници в лентата, начело с призваните да играят жертвите – о. р. ген. Любен Гоцев, финансистът Никола Дамянов и адвокатът на разстреляния Иван Тодоров – Доктора, недоумяваха защо са в съдебната зала и заявяваха, че с показанията си не могат да помогнат за “щастливия край”.

Почти три часа бяха прожектирани заключенията на медицинските експертизи на Красимир Маринов – Големия Маргин, Стефан Рангелов и Веселин Тошев

Докато последните двама гледаха на живо филма, в който участват, Големия Маргин вероятно е слушал само отзиви, тъй като дископатията не му позволи да присъства лично в киносалона (зала номер 3 на Съдебната палата). Брат му Малкия Маргин, който също е под домашен арест заради епилепсия, наблюдаваше от първия ред без да изразява емоции.

След финалните надписи на тази серия единият единият от "режисьорите" (прокурорът Кокинов) каза, че не би могъл да прави заключения има ли организация за умишлено блокиране на “филма” (делото) по същество. “Не бих искал да правя такива генерални заключения, но сами виждате повишената заболеваемост на подсъдимите (главните герои) и проблемите, които се обсъждат на последните няколко заседания (серии), коментира още Кокинов.

Защитата от своя страна каза, че за главните героите не е изгодно да се прави още един сезон от сагата (не искали делото да се бави).

Следващият епизод (заседание) се очаква на 17 май, когато салонът отново трябва да бъде пълен.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?