Делото Милошевич

На 24 октомври (петък) от 18.00 часа в Евро-български културен център, Центърът за култура и дебат "Червената къща" организира прожекция на двусерийния документален филм на холандската телевизия VPRO "ДЕЛОТО МИЛОШЕВИЧ - БЕЛЕЖКИ ПОД ЛИНИЯ КЪМ ЕДИН ПРОЦЕС" и дискусия с участието на: ЖЕРМИНАЛ ЧИВИКОВ (автор на филма, журналист, Радио Дойче Веле), ОЛАФ АУДХОЙЗЕН (изследовател, Холандската телевизия VPRO) и ТАТЯНА ВАКСБЕРГ (журналист, кореспондент на Радио Свободна Европа в Хага). Водещ: ГЕОРГИ КОРИТАРОВ.

На фона на последиците от войните разтърсили Балканите, световното обществено мнение изглежда единодушно по отношение на вината на бившия президент Слободан Милошевич. Като отговорен за кланета, геноцид и престъпления срещу човечеството, той се изправя на съдебен процес пред Международния Трибунал за бивша Югославия в Хага.

Двата епизода на филма (2х52мин.), създадени за документалната поредица "Backlight" на холандската телевизия VPRO тръгват от въпроса: "Каква е реалността зад образите от времето на войната и как те влияят върху процеса срещу Милошевич?"

Всички си спомняме образите на лагерите, кланетата в Косово, геноцидът над мюсюлманите. Тези образи се превърнаха в "изображение" на Сръбското зло, което се е опитвало да командва Балканската сцена. Този "образ" беше в основата на трибунала за престъпленията. Случаят Милошевич дава ясна представа за една картина, в която обвиняемият се защитава не само от формалните обвинения, но също и от вече съществуващата обща представа, която може и да е фалшива.

Продуцентът Йос де Путер се опитва в своите "Бележки под линия към процеса" да реконструира манипулираните представи зад историята. Всички страни въвлечени в процеса срещу Милошевич, като че ли печелят от съществуващия имидж на диктатора...

За повече информация: Ирина Недева, Център за култура и дебат "Червената къща", тел. 9888188 и www.redhouse-sofia.org

Споделяне

Още от България