Делото на общински съветник, обвинен като бос на лихвари, влезе в спецсъда

Спецпрокуратурата внесе обвинителния акт срещу бургаския общински съветник Венцислав Чамурджиев, обвинен като лидер на банда лихвари, съобщиха оттам в четвъртък. Като негови съучастници в престъпната група са посочени Георги Манчев и Тодор Овчаров.

Според разследващите от 2007 г. до 4 ноември 2010 г. Чамурджиев е раздавал кредити в евро и лева срещу средна месечна лихва от 10%. Раздадените осем заема на шест души са за общо 1 570 000 лева. Кредитите са били краткосрочни, до 12 месеца, като лихвата е зависела от срока за издължаване - колкото срокът е бил по-дълъг, толкова изискваната лихва е била по-ниска. Имало отстъпка и при залагане на недвижим имот.

В обвинителния акт е записано, че след забавяне на погасителните вноски Чамурджиев, чрез своите помагачи в незаконната лихварска дейност, и преди всичко с "дясната си ръка" в престъпната структура Тодор Овчаров - Тафора, изнудва четирима от кредитополучателите със заплахи за физическа разправа и убийство на тях и на членове на семействата им.

Разследването установява, че лихвените заеми между 100 000 и 500 000 лв. са били предоставяни на лица, играещи хазарт в района на Бургас, или на бизнесмени, които не са отговаряли на условията за банкови кредити.


По-голямата част от предоставените суми са издължени на "кредитора" заедно с договорените лихви. Част от задълженията са погасявани с недвижими имоти, включително с апартаменти в курорта Слънчев бряг. Договарянето и връщането на кредитите в повечето случаи е ставало с посредничеството на доверените лица на Чамурджиев - Манчев и Овчаров.

Споделяне

Още от България