Делото на румънския журналист Джордже Бухнич на последна инстанция на 30 юни

На 30 юни предстои заседание на Върховния касационен съд (ВКС) по протеста на оправдателната присъда на Окръжния съд в Русе на румънския журналист Джордже Бухнич. Това съобщи в петък адвокатът на журналиста Милена Дякова.

Бухнич бе обвинен за използване на специални разузнавателни средства без разрешение на граничния пункт Дунав мост на 17 ноември 2004 г., а оправдаването му бе обжалвано от прокуратурата.

Журналистът от частната румънска телевизия ПРО ТВ правеше разследване за нерегламентирано пазаруване на акцизни стоки от безмитните магазини на КПП Дунав мост и бе задържан от българските власти, че се опитвал да прави снимки с камера, скрита в очилата му на гранични обекти.  

В края на декември 2005 г. Окръжният съд потвърди оправдателната присъдата, издадена от Районния съд на 15 септември 2005 г. Един от съдиите от тричленния състав на Окръжния съд подписа присъдата с особено мнение.

Преди това Бухнич бе признат за виновен от Районния съд през декември 2004 г., обаче Окръжният съд отмени тази присъда през април 2005 г. и върна делото на по-ниската инстанция.

При повторното разглеждане на случая Районният съд издаде оправдателна присъда, която бе обжалвана от прокуратурата, но потвърдена от окръжните съдии.

Казусът с Бухнич предизвика остра обществена полемика у нас за съществуването и прилагането от правораздавателните органи на прословутия член 339 а от Наказателния кодекс за “използването на специални разузнавателни средства без разрешение”. Тогава бе поставен въпросът трябва ли под ударите на този текст да попадат журналистите, когато правят със записващи устройства разследване на случаи и явления от обществена значимост, като корупцията, например.

Оправдателната присъда на Бухнич бе посрещната положително от медиите, но въпреки това бе атакувана от прокуратурата.

В последните проектопромени в Наказателния кодекс, които бяха приети от правителството на заседанието му в четвъртък, отново не се засяга съдържанието на чл. 339, което означава, че и в бъдеще медиите отново ще бъдат изправяни пред заплаха от законови санкции, ако се опитат да разобличават негативни явления, за доказването са нужни аудио или видео записи. 

Споделяне

Още от България