Заради уволнението на съдия Мирослава Тодорова

Делото на Тони Мамата е прекратено и пратено в спецпрокуратурата

Делото на Тони Мамата е прекратено и пратено в спецпрокуратурата

Първото от делата, разглеждани от съдия Мирослава Тодорова, вече е прекратено след нейното уволнение от Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщиха от Софийския градски съд (СГС).

Заради законовото изискване за несменяемост на съдебния състав е прекратен процесът срещу Антон Савов, по прякор Тони Мамата, обвинен с още няколко души, че е част от организираната престъпна група за разпространение на наркотици, оглавявана от Златомир Иванов – Баретата.

Прекратяването е станало по служебен път и делото е препратено в Специализирания съд за избор на нов съдебен състав. От пресслужбата на СГС не можаха да отговорят на въпроса дали Антон Савов остава в ареста или сега ще му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение.

Развоят на делото бе очакван, макар то да бе пред финал, след като в последната година бяха разпитани множество свидетели, експерти и бяха събрани 2858 страници доказателства срещу групата за наркоразпространение, посочва сайтът "Правен свят".

След уволнението ѝ на 12 юли съдия Тодорова обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) предварителното изпълнение на решението на ВСС. Мотивът бе именно да не започват отначало делата ѝ преди окончателното решение на ВАС за нейното уволнение.

Съдът обаче отказа да спре изпълнението на наложеното наказание и така обрече всички дела, по които е участвала съдия Тодорова.

Тъй като делото, в което подсъдим е Тони Мамата е за организирана престъпна група за наркоразпространение, то попада в подсъдността на Специализирания наказателен съд и затова е пратено на спецпрокуратурата, която тепърва трябва да го вкара в съда.

Парадоксът е, че ВСС наказа Тодорова с най-тежкото наказание именно заради забавени дела, а прекият резултат от това решение на съвета е множество дела да започнат сега отначало.

Споделяне

Още от България