Делото "Нюз ъв дъ уърлд": Служители на Мърдок са прибягвали до хакерство

Репортери от закрития вестник "Нюз ъв дъ уърлд" от медийната империя на австралийския магнат Рупърт Мърдок многократно са прониквали в телефоните на видни политици и даже на журналисти от конкуренцията в отчаяния си стремеж първи да се сдобият с пикантни новини за първа страница.

Това заяви в четвъртък в лондонски съд прокурорът по делото срещу осем обвиняеми за телефонно хакерство и други престъпления, предаде Ройтерс.

Ребека Брукс и Анди Коулсън, двама бивши главни редактори на бившия таблоид, са подсъдими заедно с още шест души. Те са обвинени в заговор за засичане на гласова поща на мобилни телефони и незаконни плащания с цел придобиване на сензационни материали за "Нюз ъв дъ уърлд" и всекидневника "Сън".

"В този безскрупулно егоистичен свят на журналистиката, в този безумен стремеж да стигнеш до голямата новина и да се опиташ да се сдобиеш с нещо по-добро или поне толкова добро, колкото имат всички останали, когато си Иън Едмъндсън, правиш точно това - хакваш конкуренцията", каза прокурорът Андрю Едис.

Подсъдимият по делото Едмъндсън е оглавявал новинарския отдел в таблоида по времето, когато Коулсън е бил главен редактор. Впоследствие Коулсън става медиен съветник на премиера Дейвид Камерън, припомня Ройтерс.

Пред съда прокурорът каза, че три имейла до Едмъндсън от 2006 г. са предизвикали хакерския скандал в "Нюз корпорейшън" в Мърдок и са довели до закриването на "Нюз ъв дъ уърлд".

Съдебните заседатели - девет жени и трима мъже - чуха също, че след правни действия на жертви на хакерство корпорацията е предоставила други три имейла, които разкриват как се е прониквало в телефоните на видни политици и членове на кралския двор.

Андрю Едис съобщи още, че Анди Коулсън и Ребека Брукс, която е била преди него главен редактор на таблоида, са имали любовна връзка през периода, когато подчинените им епортери са хаквали чужди мобилни телефони. По думите на прокурора тази любовна връзка, продължила около шест години, е излязла наяве, след като полицията е открила в компютър в дома на Брукс писмо от 2004 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят