Делото "Октопод" започва отначало

Делото "Октопод" с основен подсъдим бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, което върви на първа инстанция от 2011 г., ще започне отначало заради временното отстраняване от длъжност на съдия Румяна Ченалова след скандала с казуса "Белведере". Това обяви шефът на етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров пред бТВ.

"Процедурата по дисциплинарните производства на съдия Румяна Ченалова е много сериозна. Тя не си гледа наказателните дела. Това беше големият спор вчера във ВСС, при внесеното предложение за отстраняване кой е надделяващият обществен интерес, защото имаше колизия за това ако ние я отстраним, делото "Октопод" трябваше да започне от начало", коментира Тодоров.

Той допълни, че след скандала "Белведере" във ВСС са постъпили 6 сигнала във ВСС срещу работата на Ченалова по търговски дела. Затова е и назначена проверка от Инспектората към ВСС.

"При всички положения ще сме оплюти - или отстраняваме съдия Ченалова и делото "Октопод" започва отначало, или оставяме съдия Ченалова и тя продължава да гледа търговски дела, от които хората започнаха вече да се оплакват. Преценихме, че с цената на това да започне шумно наказателно дело отначало, по-добре да платим тази цена и да имаме вярата на хората в правосъдието", заключи Ясен Тодоров.

Споделяне

Още по темата

Още от България