Делото "Октопод" започва отначало заради отстраняването на съдия Румяна Ченалова

Делото "Октопод", по което основен подсъдим е бившият съветник в ДАНС Алексей Петров ще започне отначало заради отстраняването на съдия Румяна Ченалова за 6 месеца заради скандала "Белведере", съобщиха от Софийския градски съд (СГС0 в петък.

Новото разпределение е било извършено вчера, като от него са изключени съдиите, разглеждали мерките за неотклонение на подсъдимите, както и шефката на съда Владимира Янева, която също вече е отстранена. Системата за случайно разпределение е избрала съдия-докладчик да бъде Атанас Атанасов.

От съобщението на съда става ясно, че за това как да се процедира по "Октопод", е било изпратено искане за становище до Върховния касационен съд (ВКС). В искането е бил изложен и фактът, че по делото е постъпила молба от подсъдимия Цеко Йорданов, която не може да бъде разгледана в отсъствието на законен съдебен състав.

Процесът стартира преди повече от три години. Подсъдими са бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов.

Първите петима са обвинени в организирана престъпна група, за ръководител прокуратурата сочи бившия съветник в ДАНС, а останалите са участници. Всеки един от тях има и обвинения за рекет и изнудване, само Хамстера си остава обикновен участник в ОПГ. Цеко Йорданов пък отговаря за това, че като шеф на отдел "Следствен" във ВКП е осуетил наказателно преследване срещу българо-израелски гражданин. До момента са разпитани около 180 свидетели, 31 вещи лица и към 15 пострадали. Имало е около 75 заседания.

Споделяне

Още по темата

Още от България