Делото “Салини“ заради магистрала "Марица" глътна първи 361 хил. лв

Кабинетът отпусна в четвъртък 361.2 хил. лева (245 хил. долара) на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за покриване на разноските по делото, заведено от италианската строителна компания “Салини конструтори“; срещу страната ни.

През 1992 г. “Салини конструтори“ спечели изграждането на пътя от Калотина до Капитан Андреево - част от магистрала “Марица“, но година по-късно процедурата беше отменена от тогавашния служебен премиер Ренета Инджова. Като компенсация, на италианците им е обещана концесията на магистрала “Хемус“ от правителството на НДСВ.

Недоволството и обществената съпротива срещу концесията на “Тракия”, спазарена по същото време, обаче забавиха процеса и процедурата за италианската фирма не беше задвижена.

Очаквано, “Салини“; заведе дело срещу България в арбитражния съд в Париж.

В мотивите на правителството за отпускане на сумата за МРРБ се казва, че ищецът по делото значително е увеличил размерът на иска, който най-вероятно е достигнал цената на магистрала “Тракия“ или пък годишният бюджет на Национална агенция “Пътна инфраструктура“.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?