Делото "САПАРД" отложено за пореден път, въпреки че Марио Николов най-накрая се яви

Делото "САПАРД" отложено за пореден път, въпреки че Марио Николов най-накрая се яви

Специализираният съд регистрира пореден неуспешен опит да даде ход на делото за източване на 7.5 млн. евро от програма "САПАРД", въпреки че основният подсъдим Марио Николов, съпругата му Марияна, както и Петя Хаджииванова най-накрая се явиха в съдебната зала.

Оказа се обаче, че Николови са призовани нередовно, не са получили копие от обвинителния си акт в задължителния 7-дневен срок преди заседанието, а и защитничката на Николова – Станислава Каракушева, отсъстваше от залата, тъй като е в отпуск по майчинство до 2 януари догодина.

Така спецсъдът отложи делото за 15 януари, когато се очаква най-накрая да му даде ход, ако всички подсъдими и защитниците им присъстват. Заради многократните неуспешни опити на магистратите да призоват Николов и съпругата му, спецпрокуратурата дори поиска в началото на октомври двамата да бъдат съдени задочно, но съдът отказа.

По това дело бизнесменът Марио Николов първо бе осъден на първа инстанция на 12 години затвор, съпругата му Мариана Николова също бе призната за виновна и осъдена на 5 години затвор, а различни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими – Ана Шаркова, Лазарина Георгиева, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Осъден на първа инстанция с тях бе и Григор Главев, но той почина преди делото да приключи окончателно. Двама бяха оправдани - Радмил Петров и Петя Хаджииванова.

След това обаче Софийският апелативен съд (САС) отмени всички присъди и върна казуса на прокуратурата заради допуснати съществени процесуални нарушения - противоречия, неясноти и пропуски при изготвяне на обвинителния акт. В мотивите си САС остро разкритикува и първоинстанционното решение, произнесено от настоящия председател на Върховния административен съд Георги Колев, посочвайки, че в него буквално са били преписани цели пасажи от обвинителния акт.

В началото на март по делото отново се случиха тежки гафове, но след като то вече бе прехвърлено в специализирания съд. Съдия Пламен Панайотов, определен за съдия докладчик по делото, си направи отвод. Причината е, че преди години той е бил прокурор по същото това дело. Така процесът отново не тръгна. Спецсъдът определи нов съдия в лицето на Мария Кавракова, която първо реши да го върне на прокуратурата заради процесуални грешки.

Междувременно фиаско претърпя и делото за пране на пари от САПАРД, където подсъдим е и бизнесменът Людмил Стойков. Според обвинението той е създал престъпна група, ръководена от Марио Николов, за пране на над 12.8 млн. лева, отклонени от САПАРД.

Стойков бе оправдан и на първа инстанция по втория казус, но ефективни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими - Марио Николов, Марияна Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Това дело не успя да тръгне повече от две години на втора инстанция и, след като най-сетне това се случи през 2012 г., САС оправда всички подсъдими.

Голям скандал последва и след като прокурорът Стойчо Ненков оттегли протестите срещу оправдателните присъди точно на Марио Николов и Людмил Стойков. Той бе обвинен в престъпление срещу правосъдието. Успоредно с това двамата германски граждани Улрих Райзахер и Михаел Енгелхард бяха осъдени за участие в схемата, но се оказа, че родните разследващи не са използвали достатъчно ефективно доказателствата, събрани от немските им колеги.

Споделяне

Още по темата

Още от България