Повторното разглеждане на втора инстанция тръгна с фалстарт

Делото "САПАРД" отложено заради отсъствието на вещи лица

Началото на повторното разглеждане на делото за пране на 7 млн. евро, източени от програма САПАРД, срещу близките до левицата бизнесмени Марио Николов и Людмил Стойков, бе отложено за след месец от Софийския апелативен съд (САС) в понеделник.

Причина за това стана отсъствието на двама от вещите лица, които трябваше да бъдат изслушани. Единият обаче се оказа в чужбина, а другият – служебно ангажиран.

Така САС нарочи процеса за 18 юни, като определи и две резервни дати при евентуално ново отлагане – 27 юни и 18 юли.

Делото срещу Николов, Стойков и още четирима души се наложи да бъде разгледано повторно на втора инстанция, след като съдията-докладчик и шеф на ЦИК Красимира Медарова бе отведена от казуса заради съмнения в предубеденост.

Повод за отвода ѝ стана разговор на подсъдимия Валентин Ангелов с адвокат Румен Еленски, който отказал да го представлява по този процес, тъй като съпругът на Медарова – Николай, също му е клиент.

Юристът обяснил още на Ангелов, че съпругът на Медарова му споменал, че тя е поела политически ангажимент да потвърди решението на Софийския градски съд.

През пролетта на 2010 г. съдия Румяна Ченалова от СГС оправда Людмил Стойков, а останалите осем подсъдими призна за виновни.

Тогава СГС постанови присъда от 10 години затвор и глоба от 30 хиляди лева за Марио Николов. Съпругата му Мариана Николова получи 8 години лишаване от свобода и глоба от 30 хиляди лева. Останалите обвиняеми Ана Шаркова, Иван Иванов, Григор Главев и Валентин Ангелов получиха по 6 години затвор и 30 хиляди лева глоба.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?