Делото "САПАРД" премина границата на абсурда с експертизите

Марио Николов

Делото за източване на 14.5 млн. лева по САПАРД напълно излезе от територията на здравия разум в понеделник с обсъждането в съдебната зала на назначените от прокуратурата експертизи. Делото се гледа от съда вече седем години, но още се намира на първа инстанция. Подсъдими са Марио Николов, съпругата му Мариана и още шестима души. Те са обвинени за източване на парите, дадени им за покупката на нови машини за месопреработка и пакетиране. С тези пари обаче били купени стари машини, твърди прокуратурата.

По време на миналото съдебното заседание се разбра, че е изчезнало заключението на комплексната банково-техническа експертиза от досъдебното производство. Това заключение е използвано преди седем години, когато делото е гледано от Софийския градски съд (СГС). Сегашният съдия по делото Мария Кавракова от Специализирания наказателен съд поиска прокуратурата да каже дали тази експертиза е изготвена по точно това дело, тъй като има още едно – за изпиране на въпросните 14.5 млн.лв. от САПАРД.

В понеделник се разбра, че по делото за източването на парите от САПАРД въобще не е имало експертиза, а само проект за нейното възлагане, обясниха от прокуратурата, цитирани от "Правен свят". Това поставя въпросът как това Софийският градски съд е приел такава експертиза преди седем години, след като тя никога не е съществувала.

СГС не само е приел несъществуващ документ, но по него има и зададени въпроси на защитата, а накрая и са произнесени тежки осъдителни присъди – 12 години затвор за Марио Николов. Съдията, който е сторил всичко това е Георги Колев, който сега е шеф на Върховния административен съд.

"От материалите по делото, съдът не може да направи извод, че експертизата е съществувала в досъдебното производство. Вероятно става дума за техническа грешка", заключи в понеделник съдия Кавракова.

Абсурдите продължиха с разпита на вещото лице Сашо Николов, който е изготвял съдебно-икономическата експертиза по делото. Николов е излязъл със заключение, че фирмите на Марио Николов са използвали неправомерно парите от САПАРД. Интересно е обаче как той е достигнал до това заключение. Пред съда експертът обясни, че не е специалист и е виждал машините само "информативно". Той не можел да прецени дали са нови или са втора употреба.

"Дал съм заключение с уговорката, че са употребявани. Такава беше тезата, така се говореше и тъй като САПАРД финансира само нови машини, то финансирането е било незаконосъобразно. Аз нямам категорични доказателства, че са употребявани, моето заключение е под условие, това е вариант на експертизата", каза Николов. Накрая се разбра, че Николов изначално бил разбрал, че машините не са нови, а са употребявани, защото така пишело в обвинителния акт. Нищо, че именно експертизите по делото трябва да уточнят този въпрос.

На няколко пъти адвокатите го питаха кой какво условие му е задавал. Той първо каза, че разследващ полицай му е поставил задачата, но пък в нея нямало условия да се приеме по принцип, че машините са употребявани.

Проблемът за съда е, че Сашо Николов е дал заключение и по още една експертиза по същото дело, която съдът ще изслуша на следващото заседание. Съдия Кавракова настоя в залата да присъства и някой друг експерт. "За следващото заседание поне си прочетете експертизата", обърна се накрая съдия Кавракова към Сашо Николов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?