Делото "САПАРД" премина границата на абсурда с експертизите

Марио Николов

Делото за източване на 14.5 млн. лева по САПАРД напълно излезе от територията на здравия разум в понеделник с обсъждането в съдебната зала на назначените от прокуратурата експертизи. Делото се гледа от съда вече седем години, но още се намира на първа инстанция. Подсъдими са Марио Николов, съпругата му Мариана и още шестима души. Те са обвинени за източване на парите, дадени им за покупката на нови машини за месопреработка и пакетиране. С тези пари обаче били купени стари машини, твърди прокуратурата.

По време на миналото съдебното заседание се разбра, че е изчезнало заключението на комплексната банково-техническа експертиза от досъдебното производство. Това заключение е използвано преди седем години, когато делото е гледано от Софийския градски съд (СГС). Сегашният съдия по делото Мария Кавракова от Специализирания наказателен съд поиска прокуратурата да каже дали тази експертиза е изготвена по точно това дело, тъй като има още едно – за изпиране на въпросните 14.5 млн.лв. от САПАРД.

В понеделник се разбра, че по делото за източването на парите от САПАРД въобще не е имало експертиза, а само проект за нейното възлагане, обясниха от прокуратурата, цитирани от "Правен свят". Това поставя въпросът как това Софийският градски съд е приел такава експертиза преди седем години, след като тя никога не е съществувала.

СГС не само е приел несъществуващ документ, но по него има и зададени въпроси на защитата, а накрая и са произнесени тежки осъдителни присъди – 12 години затвор за Марио Николов. Съдията, който е сторил всичко това е Георги Колев, който сега е шеф на Върховния административен съд.

"От материалите по делото, съдът не може да направи извод, че експертизата е съществувала в досъдебното производство. Вероятно става дума за техническа грешка", заключи в понеделник съдия Кавракова.

Абсурдите продължиха с разпита на вещото лице Сашо Николов, който е изготвял съдебно-икономическата експертиза по делото. Николов е излязъл със заключение, че фирмите на Марио Николов са използвали неправомерно парите от САПАРД. Интересно е обаче как той е достигнал до това заключение. Пред съда експертът обясни, че не е специалист и е виждал машините само "информативно". Той не можел да прецени дали са нови или са втора употреба.

"Дал съм заключение с уговорката, че са употребявани. Такава беше тезата, така се говореше и тъй като САПАРД финансира само нови машини, то финансирането е било незаконосъобразно. Аз нямам категорични доказателства, че са употребявани, моето заключение е под условие, това е вариант на експертизата", каза Николов. Накрая се разбра, че Николов изначално бил разбрал, че машините не са нови, а са употребявани, защото така пишело в обвинителния акт. Нищо, че именно експертизите по делото трябва да уточнят този въпрос.

На няколко пъти адвокатите го питаха кой какво условие му е задавал. Той първо каза, че разследващ полицай му е поставил задачата, но пък в нея нямало условия да се приеме по принцип, че машините са употребявани.

Проблемът за съда е, че Сашо Николов е дал заключение и по още една експертиза по същото дело, която съдът ще изслуша на следващото заседание. Съдия Кавракова настоя в залата да присъства и някой друг експерт. "За следващото заседание поне си прочетете експертизата", обърна се накрая съдия Кавракова към Сашо Николов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?