Делото срещу Баретата е вече в съда

Делото срещу Баретата е вече в съда

Софийската градска прокуратурата внесе в съда два обвинителни акта срещу Златомир Иванов – Баретата, който ще бъде съден за извършване на предумишлено убийство и организиране на престъпна група от общо 20 души за търговия с наркотици.

Прокуратурата обвинява Баретата, че в съучастие с Мартин Димитров са убили перничанина Румен Стефанов-Алф. В този случай Златомир Иванов се счита за подбудител, а Димитров за помагач. Убийството е извършено по особено опасен за околните начин, считат от прокуратурата.

Стефан Иванов бе застрелян през 2007 г. в дискотека в пернишкия квартал "Мошино". Ако прокуратурата докаже пред съда обвиненията за търговия с наркотици, Баретата може да получи присъда от 3 до 15 години затвор. За убийство предвиденото наказание е от 10 до 20 години затвор.

От обвинителният акт става ясно, че задържаните като съучастници в групата за разпространение на дрога Стоян Дичев и Васил Колев са свидетелствали доброволно пред властите за дейността на Баретата и останалите.

Другите обвиняеми са Мартин Димитров, Георги Йорданов, Филип Христов, Георги Петров, Валентин Луков, Юлиян Зашев, Иван Величков, Даниел Кръстев, Ивайло Борисов и Евгени Евтимов, Коста Трифонов, Борислав Секулов, Петър Йорданов, Марин Вълчев, Росен Иванов, Кирил Атанасов, Богдан Василев и Мартин Горески.

Освен обвиненията за разпространение на наркотици, петима от групата са обвинени за нанасяне на лека телесна повреда.

В момента Златомир Иванов се намира под домашен арест. През февруари съдът го пусна от ареста заради заболяване и необходимост от операция. Общо 15 души са задържани под стража, един е с парична гаранция и още един с мярка за неотклонение "подписка". Разследването по този случай официално продължи повече от една година.

Делото в обем от 53 тома, разпитани са 107 свидетели и са изготвени експертизи от 52 вещи лица, съобщават от държавното обвинение. Златко Баретата е сочен от службите за един от основните наркобосве в България, особено след убийствато на Константин Димитров - Самоковеца през 2003 година.

Пред медиите той е разказвал, че друг емблематичен подсъдим Пламен Галев го е направил командос. Златомир Иванов е имал общ застрахователен бизнес с Алексей Петров в началото на 90-те години. Преди да бъде "заключен" в началото на февруари миналата година, Баретата фигурираше в управата на фирма "Булфрут". 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?