Делото срещу бившия шеф в МВР Илия Илиев зацикля

Делото срещу бившия шеф в МВР Илия Илиев зацикля

Делото срещу бившия главен секретар на МВР Илия Илиев зацикля в проверяване на показания, стана ясно във вторник от изявленията на наблюдаващия прокурор по случая Илиян Георгиев. По думите на обвинителя от Софийската военно-окръжна прокуратура има големи противоречия между показанията на Илиев и на другите призовани свидетели.

Тук влизат бившият вътрешен министър Румен Петков и бившият шеф на Национална служба "Полиция" Валентин Петров.

Делото срещу Илия Илиев е за престъпления по служба, свързани с нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства. Прокуратурата подозира бившия висш полицай в изнасяне на информация от специални разузнавателни средства (СРС).

Скандалът бе свързан с изтекла в медиите справка от спецслужбите от подслушани разговори, които свидетелстват за корупционни контакти на доскоршния зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов и висши служители в МВР.

От записаните разговори става ясно, че служителите на МВР са получавали “заплащане” срещу услуги, като, например, покровителстване при тъмни бизнесоперации. "Винпром Пещера" се споменава като фирма, ощетила държавата с над 1 млрд. лв. от неплатени акцизи за производството на алкохол. От дружеството отрекоха всички твърдения за злоупотреби, позовавайки се на данни на финансовото министерство.

След изтичането на разпечатката последваха множество скандали в МВР, включително оставката на Румен Петков и пълното заличаване на ГДБОП. Илия Илиев бе арестуван, а след освобождаването му заяви, че целта е била "сплашване".

Повече от година след тези събития прокурор Илиян Георгиев отказва да прогнозира кога ще внесе делото в съда. "Все още сверяваме показанията. Не мога да разкрия какви са противоречията в тях, защото делото е секретно, а и това няма да е коректно към обвиняемия и свидетелите", обясни той пред Mediapool.

Срокът за разследване приключва на 8 юли. След това вероятно ще бъде искано неговото седмо продължаване.

Единствената изнесена по този случай информация е, че прокуратурата все още не е открила информацията от СРС-та, за които се подозира Илиев, на техните оригинални носители.

Споделяне

Още по темата

Още от България